Mopan Suceava
Actualitate

CUM AR PUTEA SĂ ARATE MONUMENTUL UNIRII CARE VA FI RIDICAT LA SUCEAVA, PROPUNERI ALE SCULPTORILOR

Cinci din cele șapte propuneri pentru construcția Monumentului Unirii care fi urmat să fie ridicat în municipiul Suceava cu prilejul Anului Centenar, au fost expuse astăzi în sala în care se desfășoară conferințele de presă și audiențele la primăria municipiului reședință de județ.
Cum arată în fază de machetă aceste viziuni artistice ale sculptorilor suceveni, puteți vedea în galeria foto alăturată.

Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi a explicat că machetele acestor posibile viitoare monumente au fost așezate în sală tocmai pentru ca jurnaliștii și, prin intermediul acestora, opinia publică să își poată spune părerea. El a precizat că încă două astfel de machete se află într-un depozit al primăriei Suceava.
Harșovschi a spus că din cele 7 oferte prezentate până acum, o comisie formată din oameni de cultură suceveni și într-o oarecare măsură, specialiști din cadrul primăriei – pentru latura tehnică v-a stabili care este propunerea câștigătoare pentru realizarea Statuii Unirii a cărei construcții ar urma să înceapă în Anul Centenar.

Pentru Monumentul Unirii ce va fi amplasat în municipiul Suceava, prin hotărâre a Consiliului Local, din buget se vor aloca 10.000 de lei, câștigătorul fiind răsplătit cu 5.000 de lei, ocupantul locului al doilea cu 3.000 de lei, locul trei alegându-se cu 2.000 de lei. Departajarea se va face în baza unui punctaj, 70 de puncte fiind acordate pentru calitatea artistică a viitorului monument, în timp ce costurilor de realizare li s-au rezervat doar 30 de puncte.

Publicul este invitat să își spună părerea care dintre cele cinci propuneri expuse plus două (din depozit) ar fi cea mai potrivită opțiune pentru monumentul omagial destinat viitorimii.
Așteptăm părerile dumneavoastră și prin intermediul suceava-smartpress.

Please follow and like us:

3 comentarii la „CUM AR PUTEA SĂ ARATE MONUMENTUL UNIRII CARE VA FI RIDICAT LA SUCEAVA, PROPUNERI ALE SCULPTORILOR

  • Hai_să_dăm...

    Dar de ce stau înca doua machete intr-un depozit,sunt clasificate și se așteaptă desecretizarea lor?
    Că, dacă e s-o luăm pe scurtătură,și acestea 5 (cinci) care sunt,de fapt doar 4(patru) ar fi mai bine să rămâna așa,ca machete…Iar la ce au dovedit până în prezent în această materie edilii aceștia în materie de monumente de for public,mai bine ar rămâne așa,și forul public (care???) dar și monumentul,adică nefăcut…
    Iată:
    http://prntscr.com/kg75pn
    …luată la întâmplare,această machetă care reprezintă in manieră academică (acordăm autorului dar și primariei beneficiul prezumpției de bunăcredință,in sensul că admitem că nu va fi din fibră de sticlă,rumeguș presat,acoperită cu un autocolant,altele asemenea,cum mai cunoaștem noi niște cazuri…),deci ce vedem? Un omagiu adus soldatului român din primul război mondial… Patru civili îi susțin piedestalul,ca niște originale proptele pentru un lucru șubred,sugestie cel puțin bizară și de neocolit…O strâmbă…
    Nu are rost să mai vorbim despre contorsioniștii din altă machetă,vorbim,totuși,despre un act și unic și grav și minunat – întemeierea Romaniei Mari,despre românism în granițele sale etnice devenite,in mod fericit,și statale!
    Pentru comparație ,iată Monumentul Unirii care a existat in Cernauți până la raptul teritorial rusesc din 1940:
    http://prntscr.com/kg7h8k
    …în maiestuoasa sa simplitate și emoționantă forță de sugestie! Ar fi un act de curaj să se reînvie acest monument ,nu avem,oare,acest drept? Cine ne poate impiedica? Se supără ,cumva,unii preteni de pe la festivalurile de dincolo,de la purtătorii de rubașkă cunoscută la noi drept„ie bărbătească bucovineană” ?
    Aici este înțelepciunea,vorba unora dintre scripturile laice mai puțin cunoscute pe internet…
    Pentru un asemenea monument,in fond,un act de dreptate simbolică,lumea ar dona și bani,numai să se lanseze o colectă publică ! Știmele de mai sus,machetele,că afișate,că din depozite,să mai stea,să se bucure domnul Harșovschi de ele,în pauzele de publicitate,între două hotărâri de CL privind eutanasierea câinilor bagabonți…

    Răspunde
    • A cincea machetă este în penumbră, undeva pe un raft, în al doilea plan, în prima fotografie lângă extremitatea vestică a României Mari.

      Răspunde
  • Multumesc pentru raspuns,se vede ca faceti altfel de presa și anume una de calitate!
    Dar tot o sa zic: mai bine ca au lasat a cincea macheta,acolo,in penumbra…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *