Cum putem păstra Suceava în coada clasamentului infectărilor cu Covid. Comportarea în pandemie a sucevenilor, rezonabilă, dar nu lăudabilă

De multă vreme, nu mai ducem lipsă de date statistice furnizate la zi, sau la două săptămâni, conform ritmului de calcul al incidenței, pentru fiecare unitate administrativ – teritorială în parte: județ, municipiu, oraș sau comună,  privind cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Județul Suceava a ajuns de câteva săptămâni, în partea de jos a ”clasamentului” incidenței cumulate la nivel județean în ultimele 14 zile la mia de locuitori. O poziționare îmbucurătoare oarecum. Astăzi, 23 noiembrie 2020, această incidență cumulată era de 2,22 la mie și situa  Suceava pe locul 36 între județele din România, în acest grafic, pe care îl putem vedea alături. Cu incidențe mai mici în ceea ce privește rata de infectare cumulată la mia de locuitori, sunt doar Gorj ( 1,66 la mie), Harghita (1,89 la mie), Olt (1,86 la mie), Vaslui (2,07 la mie)  și Vrancea (1,97 la mie)

Sunt județe în care incidența cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile depășesc 3 la mia de locuitori. Și nu sunt deloc puține, sunt chiar majoritatea  ca număr, dintre județele țării.

Într-un prim pachet, așezăm județele unde incidența cumulată calculată pe ultimele 14 zile este între 3 și 6 la mia de locuitori: Arad (5,87 la mie), Argeș (4,99 la mie), Bihor (5,37 la mie), Bistrița Năsăud (4,18 la mie), Brăila (3,21 la mie), Călărași (3,15 la mie), Covasna (3,13 la mie), Dâmbovița (3,56 la mie), Dolj ( 3,42 la mie), Hunedoara (3,74 la mie), Ialomița (3,46 la mie), Iași (3,15 la mie), Maramureș (3,16 la mie), Mehedinți (3,08 la mie), Mureș (4, 82 la mie, Prahova (4,5 la mie), Sălaj (4,43 la mie), Satu Mare (4,99 la mie).

În al doilea pachet, mai puțin corpolent, așezăm județele în care această incidență cumulată a numărului de cazuri de infectare în ultimele două săptămâni au depășit  proporția de 6 cazuri la mia de locuitori: Alba  (6,12 la mie), Brașov (7,19 la mie), București (6,61 la mie), Cluj (7,09 la mie), Constanța (6,82 la mie), Ilfov (8,13 la mie), Sibiu (8,64 la mie).

Acestea sunt niște cifre. Desigur, ne mângâiem cumva că stăm bine în ceea ce privește succesul măsurilor  de protecție pe care le-am luat fiecare dintre noi și autoritățile vigilente, pentru a nu mai ajunge niciodată județul Suceava paria României, cum a fost în primăvară categorisită de politicieni, jurnaliști centrali, regionali și uneori locali, unii medici, unii intelectuali chiar, fără să mai vorbim de marea masă a consumatorilor de informații , pe toate canalele online.

Ce putem face acum, este să diminuăm acest indicator:  incidența noilor îmbolnăviri la mia de locuitori, prin atitudinea și comportamentul social  al fiecăruia. Să îl păstrăm măcar, într-o primă perioadă, în zona galbenă, pentru că, vedem, sunt destui cei care acum jumătate de an  au văzut în Suceava lombardia României iar acum nu știu cum să țină situația sub control.

 

Comportarea în pandemie a sucevenilor, rezonabilă,  dar nu lăudabilă

 

A  doua parte a acestui articol privește modul în care s-au comportat în pandemie  unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava.

Cu mulțumiri, acceptăm faptul că de puțină vreme încoace, sunt făcute publice de către Prefectura județului Suceava, zilnic, tabele cu evoluția incidenței noilor îmbolnăviri de Covid, pentru fiecare din localitățile sucevene, fie acestea  municipii, orașe sau comune.

Să facem mai întâi o trecere în revistă a numărului total de cazuri active în județul Suceava, astăzi, 23 noiembrie: total 1806. Unde sunt cele mai multe cazuri active în unitățile administrativ terioriale, de la 20 de cazuri  și mai mult: Broșteni – 25, Câmpulung Moldovenesc – 61, Fălticeni – 106, Gura Humorului – 59, Broșteni – 25, Câmpulung  Moldovenesc – 61, Dolhasca – 22, Ipotești – 21, Moara – 21, Rădăuți – 150, Siret -47, Suceava – 505, Șcheia – 37, Vatra Dornei – 57.  

Cum stau localitățile din județ în ceea ce privește incidența numărului de cazuri la mia de locuitori este obiectul unei alte statistici, pentru că trebuie introdus în calcul și numărul de locuitori ai fiecărui municipiu, oraș sau comună în parte.

Iar aici prezentăm cele mai mari cifre aferente localităților introduse în ”zona roșie”, din Suceava: Broșteni (3,95 la mie), Crucea (3,02 la mie),  Dornești 93,36 la mie), Fălticeni (3,39 la mie), Fântâna Mare (3,45 la mie), Gura Humorului (3,26 la mie), Moara (3,3 la mie), Panaci (4,91 la mie), Pojorâta (4,69 la mie), Rădăuți (4,09 la mie), Siret (4,89 la mie, inclusiv focare), Solca (19,51 la mie, inclusiv focare, 2,63 la mie fără focare ), Suceava (4,02 la mie inclusiv focare), Todirești (3,23 la mie), Vadu Moldovei (3,73 la mie), Vatra Dornei (3,44 la mie), Zvoriștea (3,07 la mie).

Situația aceasta se poate schimba de la o zi la alta și ține numai de suceveni să fie păstrată sub control, respectând regulile știute.

Nu credem că este vreun locuitor  al județului Suceava care să își dorească revenirea la situația dramatică din lunile aprilie, mai,  iunie  ale acestui an, pe care au trăit-o în comunitățile lor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.