Cum putem recuceri și apăra prestigiul județului Suceava

Dacă nu ne vom remobiliza, ca acum două luni pentru a apăra prestigiul județului Suceava, vom avea doar de pierdut în continuare. La vremea aceea eram indicați ca fiind principala sursă de contaminare cu noul coronavirus din România. Mai mult chiar, din toată partea de est a Europei! Problemele de la Spitalul județean, concetățenii care s-au întors repede de peste granițe,  speriați sau nevoiți; ori pe fondul unei lipse de informații privind riscul de transmitere a bolii de la un om la altul, au trimis, pandemic vorbind, județul Suceava în coșul roșu al epidemiei, cu focare de infecție mai numeroase decât în tot restul țării.

Povestea o știm cu toții și vedem acum că acele informații statistice întoarse de fiecare pe o parte și pe alta, acele avertizări de multe ori căpătând chiar formă de sfaturi, recomandări, îngrijorări, temeri transmise în spațiul online, prin conversație de la om la om, promovate într-un ritm obositor uneori pentru cititori de către mass-media locală, și-au făcut efectul.

Suntem în a cincea zi în care numărul de noi îmbolnăviri de COVID 19 în județul Suceava este sub 20.  Astăzi, doar 4 cazuri noi! Ieri, duminică, au fost raportate 8 cazuri noi de infecție, sâmbătă 7 cazuri noi, vineri 11 cazuri noi, joi, săptămâna trecută, 5 cazuri noi. Dacă facem o raportare cu statistica națională, unde numărul zilnic al cazurilor noi de îmbolnăvire în aceste zile este în jurul cifrei de 300, simt sucevenii, să o recunoaștem, un sentiment de ușurare.

Suceava nu mai este ”lombardia” României, mai are probleme, dar mai mici decât cele de prin alte părți ale țării, dacă ne referim la pandemia COVID.

Statistic, astăzi, cu 4 cazuri noi de îmbolnăvire în județul Suceava dintr-un total de  269 în toată țara, stăm îmbucurător. Nu știm ce va fi mâine. Eu personal cred că am avut și noi, cei din presa locală, împreună cu dumneavoastră, cei care ați transmis mai departe mesajul nostru, o responsabilitate care, în cele din urmă, fiind folosită cu bună cumpănire, a dus la un efect bun.

Dar nu trebuie să îi uităm pe bombardieri, pe mafalde, pe proroci și prorocițe, pe sceptici și sceptice, pe tinerii doritori să se distreze, că este vară doar, pe maturii doritori de terase, că este vară doar, pe bunicii, bunicele, străbunicii și străbunicele care au nevoie de aer, mișcându-și agale cărucioarele de cumpărături prin piețe cu masca sub bărbie, pe intelectualii care și-au format opinii personale despre pandemie revendicând-o de la conspirații mondiale ale căror target-uri sunt tocmai dărâmarea unui sistem planetar pentru a face locul altuia, mai bun și mai ușor de întreținut, cu o populație mai mică și mai ușor de ținut sub control. Rezon!

Dragi suceveni, cum a formulat  Klaus Iohanis în vremea când a retras ordinul pe care l-a oferit Spitalului Județean, să ne bucurăm de statisticile cele bune  și să nu ne luăm nasul pe sus! Am văzut că unele țări interesante pentru mulți dintre cei care abia așteaptă să se întoarcă la vechile locuri de muncă, refuză românii, implicit sucevenii, pe pământurile lor. Iar deciziile guvernelor de acolo vin după ce au analizat statisticile privind evoluția din ultimele zile a  numărului de infectări cu noul  coronavirus la noi în țară.

Minima responsabilitate privind prevenția în contactarea unui virus, cu masca așezată pe nas în spațiile închise și cu igiena personală normală, cu atât mai mult recomandată în perioada aceasta a anului, pe timp de caniculă, respectată, cui poate să strice?  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *