Cum va arăta parcarea supraterană lipită de Primărie, extinsă peste vechea peluză a Stadionului și cu drum pe dedesubt pentru pompieri

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, felul în care ar urma să arate grupul de construcții format din corpul actual al Primăriei Suceava, de care va fi lipită parcarea supraterană cu 5 etaje și 242 de locuri de parcare, care va trece și peste strada Universității până pe Stadion, acolo unde va fi dărâmată peluza care oricum nu are aviz de la Inspecția în construcții.  

Investiția va costa circa 3 milioane de euro iar dacă în dezbaterea publică inițiată deja, sucevenii vor fi de acord, chiar în această toamnă vor fi demarate procedurile,inclusiv până la faza de licitație a lucrărilor iar dacă totul va merge bine, din primăvară vor fi demarate lucrările care se estimează să dureze cam un an și jumătate.

Iată cum a explicat primarul Ion Lungu care este linia de dezvoltare a acestui proiect important pentru municipiul Suceava:

”Suntem în dezbatere publică cu proiectul parcării supraterane de lângă primărie. Am prezenta o simulare săptămâna trecută. Opiniile transmise pe net sunt în majoritate pozitive. Pe site-ul meu, 18.500 de suceveni  au vizualizat această propunere și în afară de cârcotașii de serviciu, opiniile sunt, cât de cât pozitive. Din păcate nici nu avem o altă idee. A mai fost o propunere să dărâmăm garajele de pe Alexandru cel Bun. Dar noi suntem în România. Dacă am face parcare acolo, va sta goală parcarea din Centru.  Nimeni nu va merge 100 de metri pe jos, dacă are treabă la Primărie, până la parcare. Am insistat foarte mult la proiectant să găsim o soluție lângă Primărie. Eu zic că este o variantă viabilă. Și din punct de vedere urbanistic  dar și din punct de vedere funcțional, căutăm soluții.

Se vine cu o aliniere pe linia Primăriei și se ajunge până pe stadion unde va fi dărâmată peluza care oricum trebuia dărâmată pentru că avem o interdicție de la Inspecția de Stat în Construcții. Vom împușca doi iepuri odată  pentru că vom consolida și stadionul iar pe peretele exterior al parcării vom sprijini o altă tribună, la peluza acestuia.

Va fi o clădire verde, cu vegetație plantată, cu două intrări și două ieșiri pe două benzi, cu 5 etaje, la fel ca Primăria, cu 242 locuri de parcare. Costurile care le va implica ridicarea acestei parcări noi vor fi undeva la 3 milioane de euro. Finanțarea nu constituie o problemă dar dacă vom face investiția ne dorim să fie o soluție bună, viabilă. Rămâne în continuare în dezbatere publică această variantă. Sper să o creionăm în această toamnă, să aprobăm indicatorii tehnico economici , să demarăm procedura de licitație și în primăvară să demarăm efectiv lucrările la această parcare supraterană.

Eu consider că este o variantă viabilă și din punct de vedere urbanistic, și din punct de vedere funcțional.

 Propunerea rămâne în dezbatere publică și pe site-ul Primăriei și pe site-ul meu personal dar consider că este o soluție bună, pentru că avem nevoie de locuri de parcare ca de aer”, a spus primarul Ion Lungu.

Cât privește porțiunea din strada Universității care duce la Unitatea de Pompieri, primarul municipiului Suceava a spus că pe sub parcare, așa cum arată și schița, vor fi două benzi pe intrare și două benzi pe ieșire, cu înălțimea necesară pentru ca traficul rutier să nu fie afectat pentru participanții la trafic din zonă, cu atât mai puțin pentru mașinile Pompierilor.

Noua parcare supraterană va fi cu taxă, ca toate parcările de acest gen din țară și din afară, cuantumul va fi stabilit ulterior și se va calcula nu pentru a se amortiza investiția ci pentru a se acoperi cheltuielile de întreținere.

Ion Lungu a apreciat că într-un an și jumătate de la demararea lucrărilor această parcare supraterană de la Primărie va putea fi terminată.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *