”CUMULUL DE FACTORI”, VINOVAT DE MOARTEA PEȘTILOR DE PE RÂUL SUCEAVA, DESCRIS DE DIRECTORUL ACET, ȘTEFAN GROZA

Într-o informare transmisă  Comandamentului pentru Situații de Urgență convocat astăzi în ședință extraordinară de prefectul Mirela Adomnicăi, directorul SC ACET SA Ștefan Groza, a explicat, cu cifre, cum peștii de pe râul Suceava au murit la începutul acestei luni din cauza unui ”cumul de factori”, firma ACET, operator regional pentru apă și canalizare nefiind neapărat responsabilă. În respectivul document se arată că:

”Referitor la poluarea inregistrata pe râul Suceava, aval de Stația de Epurare Suceava, la data de 12.06.2018 , soldată cu mortalități  piscicole, vă informăm următoarele:

Stația de Epurare Suceava este proiectata pentru 140.000 l.e. (locuitori echivalenti), un debit pe timp uscat de 700 l/s (43.377 mc/zi), si incarcari ale apelor uzata la intrarea in statie de 152 mg/l la indicatorul CB05, 260 mg/l la idicatorul CCOCr, 150 mg/l la indicatorul MTS, 22mg/l la indicatorul Azot total si 3,7 la indicatorul Fosfor total.

Indicatorii de calitate la evacuarea apelor uzate epurate in raul Suceava trebuie sa se incadreze in valorile Normativului  NTPA 001/2002, respectiv 25 mg/l la indicatorul CB05, 125 mg/l la idicatorul CCOCr, 35 mg/l la indicatorul MTS, 10 mg/l la indicatorul Azot total si 1,00 la indicatorul Fosfor total.

Statia de Epurare primeste ape uzate menajere din principalele cartiere ale municipiul Suceava (Centru, Obcini, Zamca, Cuza Voda, Itcani, Burdujeni), din localitatile limitrofe (Ipotesti, Lisaura, Tisauti, Sf. Ilie, Scheia, Salcea) si ape uzate industriale de la agentii economici din Suceava și din zona Scheia.

Conform analizelor efectuate de catre Laboratorul Statiei de epurare pe probe medii – ANEXA 1 – probe rezultate din esantioane recoltate din intrare si iesire din 4 in 4 ore, din dimineata zilei de 12.06.2018, ora 8.00, s-au constatat valori mai mari la principalii indicatori monitorizati față de zilele anterioare, in special la indicatorii substantelor consumatoare de oxigen (CBO5 si CCOCr) – în mod semnificativ pe colectorul C în care sunt preluate majoritar ape uzate industriale (deservește zona blocuri ANL – str. Privighetorii, str. Nicolaie Iorga, zona comercială SCS Suceava, o serie de agenți economici de pe Calea Unirii până în zona porții de acces nr 1 în AMBRO – traversează incinta AMBRO – după care din nou preia ape uzate menajere de la operatori economici din Mall Suceava și alți operatori până la descărcare în stația de epurare)

Timpul de tranzitare al apei uzate prin stația de epurare este de aproximativ 16 ore, din care aprox. 4 ore sunt necesare pentru parcurgerea treptei mecanice și ajungerea apei uzate în treapta biologică. Operatorul stației sesizează modificări ale indicatorilor de calitate ai apei uzate influente după un interval de 4 ore, în acel moment unda de poluare este ajunsă în treapta biologică și produce inhibarea sau distrugerea microorganismele din procesul de epurare biologică. Funcție de gradul de afectare al lanțului trofic din nămol activ sunt necesare perioade mari de timp pentru refacerea acestuia, 5 – 10 zile.

Afectarea treptei biologice a condus la imposibilitatea respectării indicatorilor de calitate la evacuare, fapt care a condus la scăderea concentrației de oxigen în râul Suceava, aceasta fiind cauza declarată de către Garda de Mediu Suceava pentru mortalitatea piscicolă, pe fondul unui debit foarte scăzut al râului Suceava și a unei temperaturi exterioare mari.

Considerăm că mai pot fi inventariate și alte cauze ale acestei poluări:

  • respectiv deversarea neautorizată a vidajelor autorizate si neautorizate, în canalizarea orașului a unor ape uzate puternic impurificate care nu se încadrează în valorile impuse de lege prin normativul tehnic NTPA 002/2002, în special pe timpul nopții, când nu este asigurat un debit de diluție cu ape menajere;
  • înaintea unor fenomene meteorologice ce presupun averse de ploaie cu sau fără caracter torențial prin descărcarea directă, de către persoane necunoscute, în albia râului Suceava în zona limitrofă stației de epurare sau a pârâurilor Vătafu și Cetății, afluenți ai râului Suceava a resturilor chimice / organice rezultate din fose sau bazine vidanjabile, lucrări agricole sau procese industriale, spălarea diverselor utilaje (utilizate in tratamente chimice agricole, vidanje, etc).

Pentru respectarea prevederilor din normativul NTPA 002/2002 compartimentul de Calitate-Mediu din cadrul ACET Suceava a stabilit un program de monitorizare și control a agenților economici cu risc de potențiali poluatori, ce prevede recoltări decadale.

În cadrul acestor verificări s-au înregistrat permanente depășiri ale valorilor admise prin normativul NTPA 002. În cadrul Anexei nr. 2 prezentăm un tabel cu operatorii verificați și valorile înregistrare ale indicatorilor depășiți din imediata apropiere a datei de 12.06.2018.

 

Ca și măsuri pentru stoparea fenomenului de poluare pe râul Suceava s-au dispus următoarele:

  • monitorizarea parametrilor pe intrări in Stația de Epurare din 2 in 2 ore;
  • monitorizarea evacuărilor din AMBRO SA de 8 ori în 24 ore din colectorul “ C “ care traversează incinta societății AMBRO între căminele[1] CM1 și CM4 notat pe planul anexat cu galben;
  • marirea capacitatii de aerare a treptei biologice prin utilizarea tuturor aeratoarelor mecanice și creșterea la maxim a timpului de funcționare a acestora;
  • notificarea agentilor economici potentiali poluatori care au avut depasiri la indicatorii de calitate sa se incadreze in parametrii impusi de NTPA 002/ 2002;
  • notificarea Comisariatului Garzii de Mediu Suceava, Agentiei de Mediu Suceava si Serviciului de Gospodarire a Apelor Suceava despre principalii agenti economici care nu se incadreaza in indicatorii de calitate impusi de NTPA 002/2002.

ACET S.A. Suceava a trimis permanent notificări către agenții economici care depășesc indicatorii de calitate, ultimele notificari catre agenti economici si catre Comisariatul Garzii de Mediu Suceava , Agentia de Mediu Suceava si Serviciul de Gospodarire a Apelor Suceava s-au mai facut in luna mai (pentru perioada ianuarie – aprilie 2018) și în luna iunie (pentru luna mai 2018) Lunar transmitem către Biroul Mediu de la Primăria Suceava situația cu agenții economici care au avut depășiri ale concentrațiilor maxim admise la indicatorii de calitate”.

Concluzia directorului SC ACET SA Ștefan Groza este că ”este regretabilă situația întâmplată dar, ACET S.A. Suceava consideră că mortalitatea piscicolă înregistrată pe râul Suceava în zona aval de stația de epurarea a fost rezultatul unui cumul de cauze, multe dintre ele neintrând în zona de responsabilitate a operatorului serviciului de apă și de canalizare”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *