Curse aviatice spre Austria, proiecte turistice comune, dezvoltarea învățământului dual, schimburi economice avantajoase, primele rezultate ale vizitei delegației Sucevei în Austria, anunțate de președintele CJ, Gheorghe Flutur
În prima zi a vizitei în landul Stiria, Gheorghe Flutur a fost primit oficial de președintele Parlamentului din Gratz, Gerhard Kurzmann, de viceguvernatorul regiunii, Michael Schickhofer, el având discuții și cu consulul onorific al României în Austria, Andreas Bardeau.
Delegația din județul Suceava a avut discuții cu conducerea primăriei stațiunii turistice Fuerstenfeld.
”În cadrul acestor întâlniri am discutat despre dezvoltarea de parteneriate, pentru învățământul dual, pentru învățământul în domeniul gestionării stațiunilor turistice de schi și a celor cu ape termale. Trebuie spus că am găsit aici un respect foarte mare față de Bucovina. Ei știu foarte multe lucruri despre Bucovina și sunt optimist în deschiderea unor legături puternice așa cum am făcut și cu regiunea Schwaben, din Germania”, a declarat Gheorghe Flutur.
Președintele Consiliului Județean Suceava, împreună cu directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța și cu directorul adjunct, Cristian Cocuz, au avut discuții la Aeroportul din Graz în vederea găsirii de soluții pentru deschiderii unei curse Suceava-Graz.
”Nu poate fi o simplă coincidență faptul că, în timp ce discutam despre găsirea de soluții pentru deschiderea cursei Suceava-Graz, am primit vestea deschiderii cursei Suceava-Memmingen. Am discutat cu directorul Aeroportului din Graz, Gerhard Widmann, întâlnire la care a participat și un reprezentant al comunității românești din Graz care numără peste 2000 de bucovineni şi am făcut un apel și sucevenilor din Graz să sprijine autoritățile sucevene prin solicitări către operatori aerieni pentru a susține nevoia unei curse aeriene între Graz și Suceava. Urmează ca în perioada următoare să se perfecteze o serie de documente astfel încât să se deschidă această cursă aeriană între Bucovina și Stiria. Sunt încrezător că în scurt timp vom avea și o cursă Graz-Suceava” mai transmis președintele CJ Suceava.
Reprezentanții județului Suceava și ai landului austriac Stiria au discutat despre cooperarea în mai multe domenii de interes pentru cele două regiuni. In domeniul educației s-au abordat teme privind învățământul profesional și tehnic, învățământul dual și învățământul silvic și superior.
La discuții au participat rectorul Universității Montane din Graz, Wilfried Eichlseder și responsabilul pentru relații internaționale al Universității din Graz, Mediha Ohranovic. În ceea ce privește învățământul universitar s-a discutat, pe lângă mobilitatea pe programul Erasmus, și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate de USV și universități din Stiria.
Un subiect foarte interesant se referă la o colaborare pe managementul riscurilor, privind prevenirea și combaterea dezastrelor. În ceea ce privește silvicultura, subiectele de interes au fost legate de înființarea și dezvoltarea de pepiniere silvice, despre noile tehnologii în exploatarea pădurilor astfel încât să se asigure protecția mediului, dar și despre valorificarea superioară a produselor din domeniul silvic. Totodată, participanții au evidențiat rolul clusterelor în care să fie integrate localități și administrații silvice. În ceea ce privește mediul de afaceri, domeniul de interes a fost industria alimentară, în special procesarea produselor micilor fermieri și valorificarea acestora în structurile turistice printr-un marketing adecvat, dar și despre construirea de case cu elemente din lemn. Totodată s-au purtat discuții și despre parcurile industriale care se vor dezvolta în Siret și Suceava și alte oportunități de investiții în județul Suceava
Ultimele întâlniri ale delegației județului Suceava în Austria, ieri și astăzi, s-au axat în special pe tema turismului, la discuții fiind prezenți și primarii din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură și Vatra Dornei, Ilie Boncheș. În cadrul discuțiilor, partea austriacă a prezentat o serie de materiale privind asocierea în turism, rezultatele obținute de ei pe diferite domenii, precum și o serie de probleme cu care se confruntă, în special cu forța de muncă.
Printre proiectele demarate în Landul Stiria și care ar putea fi dezvoltate cu parteneri din România, din județul Suceava în special, este proiectul „Traseul granițelor”.
În cadrul acestui proiect vor fi stabilite trasee pornind din Austria și până în Bucovina. De precizat că ei au început acest proiect inclusiv cu trasee pentru biciclete.
De asemenea, un alt proiect se referă la rețeaua cetăților și castelelor, care ar putea fi făcut în parteneriat cu județul Suceava, în cadrul căruia ar putea fi promovată Cetatea de Scaun a Sucevei.
Tot în cadrul discuțiilor au fost prezentate asocierile din domeniul turismului din această zonă a Austriei, mecanismele juridice și financiare de funcționare ale acestora, precum și modul în care administrația se implică, alături de mediul privat în promovarea unor proiecte și pentru atragerea de fonduri.
De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-a evidențiat faptul că în landul Stiria se lucrează la o serie de strategii de marketing pentru promovarea produselor specifice fiecărei zone. O problemă importantă pe care a ridicat-o partea austriacă este cea legată de criza forței de muncă.
”Aici am discutat despre preocupările lor pentru pregătirea și specializarea forței de muncă, dar și de elementele și mecanismele prin care să atragă forța de muncă, iar aceasta să rămână în acest domeniu, al turismului”, a arătat Gheorghe Flutur.
Primarii celor trei stațiuni turistice din județul Suceava participanți la discuții au prezentat asocierea încheiată între Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, care va contribui la dezvoltarea turismului din această zonă a județului. S-a vorbit despre posibilitatea realizării unor proiecte integrate, a unor sisteme de informare comune și sisteme de transport care să lege cele trei localități. De asemenea, s-a discutat și despre posibilitatea implementării unui sistem de bilet unic în cele trei localități, care să includă intrări atât pe pârtiile de schi, cât și la obiectivele turistice, dar și transportul între stațiuni.
Odată realizate contactele între primăriile din județ și primării din această zonă a Austriei, dar și cu agenți economici din turism și reprezentanți ai unor asociații de turism, rămâne ca de acum încolo să aibă loc întâlniri și discuții comune care să contribuie la implementarea de parteneriate și la dezvoltarea cât mai curând a unor proiecte comune concrete.
”Aș vrea să evidențiez și implicarea comunității de români din această zonă, și în special a sucevenilor. Pe întreaga perioadă a vizitei în Landul Stiria, delegația suceveană a fost primită de autorități și personalități de cel mai înalt rang. Am avut parte de o primire extrem de caldă, la cel mai înalt nivel, care ne face să credem că această vizită va avea foarte curând și rezultate de excepție. Urmează ca în acest an să fie încheiat un parteneriat între județul Suceava și Landul Stiria, pe domenii de activitate”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în relatarea ocazionată de vizita efectuată la începutul acestei săptămâni în Austria.