Dan Cușnir, candidatul PSD pentru primăria Sucevei: municipalitatea își bate joc de arhitectura urbană și de peisagistica orașului. Locul de joacă kitsch și alte exemple asemenea, soluții alternative

Candidatul pentru funcția de primar al municipiului Suceava, Dan Ioan Cușnir și-a exprimat astăzi într-o conferință de presă desfășurată în Parcul central, având ca fundal fiind noul loc de joacă instalat de primărie, mulțumirea că anul acesta Ion Lungu, cel care peste 14 zile va fi ”fostul primar al municipiului municipiului Suceava” nu a mai efectuat ”maratonul prin școlile din oraș”.

El a explicat și pentru ce a ales ca desfășurare a conferinței de presă Parcul Central: Acesta este emblematic pentru Suceava, aflat lângă Catedrala Catolică, lângă Muzeul de Științele Naturii, care a fost gândit și proiectat de către arhitecții care au construit ”Suceava frumoasă”.

”Centrul Sucevei avea un concept arhitectural, pe care din păcate nu îl mai are”. Dan Ioan Cușnir a oferit și fotografii vechi, cum arăta Suceava frumoasă, cu flori și cu spațiu verde cum au gândit-o edilii de acum mai mulți zeci de ani în comparație cu ce se petrece acum când municipalitatea își bate joc de arhitectura urbană și de peisagistica orașului, oferind de asemenea exemple fotografice.

”Sunt două instrumente care funcționează în alte orașe, nu și în Suceava: dezbaterea publică și concursul de soluții”.

Dan Ioan Cușnir s-a întrebat dacă a existat un concurs de soluții pentru ”acel kitsch” – locul de joacă pentru copii amenajat în parcul central. ”Și-a pus vreun arhitect ștampila pe această mizerie?”, ”Putem merge înainte așa?”.

Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului reședință de județ a prezentat și două exemple ”pentru a se vedea unde a ajuns Suceava din punct de vedere urbanistic”. Unul este de pe strada Universității, de lângă Patinoar, unde se construiește un bloc cu multe etaje, lângă biserică, skatepark, ansamblu rezidențial. Al doilea vizează zona de lângă sedul în care își desfășoară activitatea Uniunea Arhitecților din Suceava, lângă Casa de Apă, cu centru rezidențial, autogară, hală industrială și biserică. ” Cum pot să treacă de comisia tehnică a Primăriei asemenea proiecte? Răspunsul este: da, se poate, care pare a fi sloganul actualei conduceri a Primăriei, da, s-au putut aceste mizerii urbanistice”.   

În locul promisiunilor, Dan Cușnir a propus un plan de guvernare locală. Iar printre primele măsuri pe care le va lua după 28 septembrie va fi mutarea locului de joacă kitsch din Parcul Central al Sucevei. Se va alege locația din Suceava unde acest loc de joacă va trebui mutat.

”Să nu uităm că aceste locuri de joacă nu pot fi deschise, pentru că este stare de alertă din cauza pandemiei și vine iarna. S-au cheltuit peste 170.000 de euro pentru niște locuri de joacă electorale”.

”Noi ne propunem să instituim reguli care să ducă la ordine. Primăria va avea o comisie de urbanism și una de estetică, ambele funcționale, necontrolate politic, cu oameni noi, cu gândiri noi, energie nouă și cu un proiect sănătos de dezvoltare al Sucevei”, a mai spus Dan Cușnir.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *