Daniela Abramiuc – Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a câștigat concursul de proiecte pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria

Am primit o veste bună, transmisă de colega noastră Dana Humoreanu, pe care o transmitem mai departe. Dacă votul celor invitați să facă parte din juriu a fost determinant și de aceea numele lor este pomenit, Daniela Abramiuc, elevă la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, merită toate aprecierile.

 

Premiul pentru Daniela Abramiuc este o vacanţă de 7 zile în Israel, pentru două persoane, oferită de deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) Silviu Vexler.

Concursul a fost lansat în această primăvară pentru elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a de la liceele din judeţul Suceava, de către deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, şi de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Concursul de proiecte pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria în 1941, a fost destinat elevilor din liceele sucevene, iar premierea se va face vineri, 8 noiembrie 2019, de deputatul Federației Comunităților Evreiești, Silviu Vexler la Sinagoga Gah din municipiul Suceava, la ora 13.00.

 

 

Confirmând prezența, argumentez votul meu prin internet pentru persoana care va câștiga premiul pus la bătaie de Silviu Vexler, deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, această acțiune fiind  pornită în primăvara acestui an.

Am votat un proiect despre care am crezut că reprezintă cel mai bine un eveniment de care nu trebuie să ne fie nici rușine, nici să ne bucurăm dar cel mai grav, nici să nu îl trimitem la coșul de gunoi al istoriei, cu un șut bine plasat.

Personal am trăit mult peste un  an printre evrei și arabi, filipinezi, bulgari și români în Israel.

Fără înțelegerea firească a faptului că fiecare dintre noi suntem oameni indiferent de confesiunea religioasă, și că ne merităm locul pe această planetă nu  fiindcă ne-am dovedit mai deștepți decât suavele căprioare pe care le-am mâncat, trebuie să acceptăm că toți cei care știm să scriem și să citim, având capul între urechi, picioarele până în pământ și nasul între ochi, murim zilnic, oricât vom crede noi că universul gravitează în jurul fiecăruia dintre noi.

 

Ororile trecutului nu trebuie uitate. De-a lungul secolelor, avem dovezi nenumărate a genocidelor săvârșite în numele intereselor politice ori și religioase.

Un filosof clasic, Hegel, a spus pe la începutul veacului XIX că ”putem învăța din istoria popoarelor că popoarele n-au înțeles nimic din istorie”. După o sută de ani,  G.B.Shaw a fost mai direct: ”Istoria ne învață că omul nu învață niciodată nimic din istorie”. Iar un autor american, Mark Twain, a zis-o mai pe șleau: ”Călărim iapa istoriei, cu fundul înainte”. (Neculai Roșca)  

 

 

 

 

 

 

 

”Lucrarea Danielei Abramiuc, intitulată ”Memoria Holocaustului”, a întrunit cele mai multe voturi. Membrii juriului au fost: Silviu Vexler, deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Robert Schorr, directorul Departament Cultură, Artă, Media din cadrul FCER, Ion Lungu, primarul Sucevei, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliul Judeţean Suceava, Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeul Bucovinei, şi reprezentanţi ai presei locale – Tiberiu Avram – Monitorul de Suceava, Sorin Avram – Radio Top ’91, Cătălina Biholar – Intermedia TV, Tiberiu Bujdei – News Bucovina, Valentin Chidoveţ – Bucovina TV,  Mihai Chira – Crai Nou, Silvia Marcu – Agerpres, Marius Cocoş – Viva FM, Neculai Roşca – Smart Press, Alex Covaşă – Nest TV, Robert Holman – Plus TV, Nicu Amurăriţei – Suceava News, Dinu Zară – StiriSuceava.net, Dan Pricope – Obiectiv de Suceava, Teodora Gîlcă – Radio As şi ArTiStul – suceava.media.

 

Premiul pentru eleva Daniela Abramiuc este o vacanţă de 7 zile în Israel, pentru două persoane, oferită de deputatul FCER Silviu Vexler.

Concursul a fost lansat în această primăvară pentru elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a de la liceele din judeţul Suceava, de către deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, şi de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

 

În calitatea dumneavoastră de membri ai juriului, vă invităm la eveniment.

 

Cu considerație,

Dana Humoreanu

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *