Mopan Suceava
Editoriale

Dascălii au obținut ce au cerut. Așteptările justificate care îi vizează

Gata pauza! Înapoi în clase! Greva s-a terminat, banii ceruți s-au obținut.

”Vrem mai mult bănet! Brutul îl vrem net!”, o pancartă agitată la unul dintre protestele ”dascălilor”, este destul de relevantă în ceea ce privește resorturile care au declanșat cea mai mare grevă a personalului din învățământ din ultimele decenii, nuanțând poate și ”dedicația intelectuală” a unora dintre protestatari. S-a dat tot ce s-a cerut, ba încă ceva pe deasupra, pentru a se asigura un  viitor material corespunzător pentru cadrele didactice din România.

Acum, că greva a fost suspendată, trebuie să reînceapă de mâine școala. Care școală? Vor mai fi cursuri? Conform calendarului anului de învățământ 2022 – 2023, pentru cei din clasa a XII-a și a VIII-a anul școlar este deja gata, ceilalți elevi urmând să-l încheie, cu ceva excepții, pe 16 iunie, adică vineri.

În puținele zile rămase se vor încheia probabil situațiile școlare pe repede înainte și cam atât.

E bun și așa. Să fie timp de înscriere la facultăți pentru cei de-a XII-a, ori pentru cei de clasa a VIII-a, la licee.

Foarte important de urmărit va fi rezultatul concret în ceea ce privește creșterea calității muncii depuse, în urma acestor măriri substanțiale  ale veniturilor, cerute și obținute de corpul didactic românesc. Nu anul acesta, fiindcă nu se mai poate îngrășa nimic în ajun. Ci în anul care vine.

Va merita făcută o comparație, în vara lui 2024, în ceea ce privește saltul calitativ în pregătirea  elevilor pentru primele examene importante ale vieții: testele naționale pentru absolvenții de gimnaziu și examenul de bacalaureat pentru absolvenții de liceu, față de anul 2023. Vom păstra statistica rezultatelor la examenele de anul acesta din școlile și liceele sucevene și o vom folosi în acest scop  anul viitor.

(Neculai ROȘCA)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *