Datinile și obiceiurile de iarnă din Bucovina, în formație de gală la Putna, în frunte cu voievodul Ștefan cel Mare

Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de iarnă care s-a desfășurat în această după amiază la Putna, a confirmat încă odată faptul că putnenii sunt gazde primitoare și pentru colindători, și pentru urători , pentru trupele de artiști populari care construiesc spectacolul magic al acestei perioade din an, cu capre, urși, cerbi, bunghieri, haiduci și mari voievozi dar și pentru cei aproape 2000 de oameni veniți la Putna ca turiști ori doar cu țintă precisă pentru a urmări spectacolul.
Iar spectacolul a fost cu adevărat unul de mare anvergură. Astăzi, pe 26 decembrie 2018, în cea de-a doua zi a marii sărbători a Crăciunului, în Piața comunei Putna s-a desfășurat tradiționalul de-acum Festival de Datini și Obiceiuri.
Începând cu ora 12.00 în spațiul generos amenajat au evoluat formații de colindători, urători, de trupe care au prezentat obiceiurile tradiționale de Anul Nou din mai multe zone ale județului Suceava. Acestea au reprezentat comunitățile din Zvoriștea, Mălini, Stroiești, Bilca și Ostra.

Trupa de la Zvoriștea a excelat în debut cu urătura plină de satiră, adresată auditoriului și întregii clase politice. Mălinenii au adus în fața publicului obiceiurile de pe Suha, spectaculoase și captivante prin scenografie; trupa de la Stroiești nu s-a lăsat mai prejos cucerind publicul prin scenografia bine pusă la punct a bunghierilor; Ursul de la Bilca, nițel împins de la spate, conform obiceiului zonei, a fost susținut din plin de talentații dansatori și dansatoare, de un joc al caprei voinicesc și de un taraf pe măsură; urșii de la Ostra au cucerit publicul cu o reprezentație demnă de un final de an la Putna.

Toate trupele cu mascați, personaje din pădure ori din mitologie, au avut, pentru liniștirea publicului și componenta specială a urărilor. Iar când aceste urări sunt rostite de voci cristaline ale unor copii, de voci pe cale să treacă spre maturitate ale unor tineri, de voci nițel mai serioase ale unor maturi ori de voci de-acum răgușite și pline de înțelepciune ale unor gospodari trecuți prin viață, inimile celor cam 2000 de spectatori participanți la Festivalul de la Putna au vibrat la unison.

Dar atracția principală a Festivalului a fost lăsată abia pentru final. De multă vreme, ”Malanca lui Ștefan cel Mare”, un fenomen al teatrului popular din această parte a țării, pornește de la Vicovu de Sus și străbate toate localitățile din minunata zonă a Bucovinei. Piesa ca atare, interpretarea actorilor populari, prestanța celui care își asumă de mulți ani rolul marelui Voievod și, nu în ultimul rând, maiestuozitatea cailor care sunt ei înșiși parte a grandiosului spectacol popular, au devenit prin ele însele o tradiție care a fost onorată pe deplin și astăzi, la Putna.

Faptul că o bună parte a spectatorilor nu au ezitat să se înghesuie pentru a obține cele mai faine imagini filmate cu smartul și transmise în direct peste mări și țări, uneori cu agasarea acceptată cu indulgență de fotoreporterii ce deranjau prin prezența lor mai aproape de eveniment, transmiterea în direct a spectacolului, înseamnă un singur lucru: Festivalul de Datini și Obiceiuri de la Putna, cuprins în agenda Programului ”Crăciun în Bucovina”, proiect al Consiliul Județean Suceava realizat prin Centrul Cultural Bucovina, a confirmat calitatea organizării și oferă garanții că va fi cel puțin la fel de interesant ”și în anul care vine”.

Mulțumim pentru fotografie (Ștefan cel Mare) domnișoarei Adriana Chiraș.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *