De azi se redeschide Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean. Vor fi tratate doar cazurile pentru care nu există suspiciune de infectare cu coronavirus. Interviu acordat de dr. Diana Cimpoeșu pentru Radio Iași

Pe pagina de facebook a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina” Suceava a fost postată transcrierea unui interviu pe care dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi membru al echipei care gestionează situaţia provocată de COVID-19 în regiunea Moldovei la acordat colegului nostru Lucian Bălănuță pentru Radio Iași.

Potrivit celor declarate de dr. Diana Cimpoeșu, începând de astâzi, Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Suceava se redeschide, în condițiile în care a fost închisă începând de luni. Ea a declarat pentru Radio Iași că  după ce luni s-a închis principala Unitate de Primiri Urgenţe Suceava cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, până aseară, funcţia principală pe judeţ a îndeplinit-o compartimentul de Primiri Urgenţe de la Rădăuţi. ”Am deplasat acolo trei rezidenţi în sprijin şi Centrul Universitar Iaşi a venit în sprijin şi cu alţi câţiva specialişti pentru alte specialităţi şi în aceste zile ne-am străduit să conturăm o echipă care să poată începe activitatea, din nou, în principala structură de primiri urgenţe de la Suceava pentru că viaţa merge înainte şi urgenţele există alături de pacienţii care au nevoie de îngrijire într-o secţie cu boli infecţioase cu COVID, există ceilalţi cetăţeni al unei ţări, ai unui judeţ, care au urgenţe obişnuite, pornind de la cele cardiovasculare, mergând până la cele traumatice, la cele intestinale sau neurologice.

Echipa pe care am conturat-o acolo este contruită pe nucleul de la UPU Smurd Iaşi, de aici sunt 8 medici şi 8 asistenţi prin rotaţie, asigură gardă, la Suceava.

A trebuit să găsim şi resurse locale, resurse care să nu fie din spitalul Suceava, nici din UPU Suceava şi am găsit, am avut ca principal colaborator Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a asigurat şi partea de decontaminare finală a spaţiului şi a tuturor echipamentelor medicale, astfel încât, toţi cei care lucrează acolo şi calcă pragul în calitate de pacient să aibă siguranţa că nu este niciun risc biologic, niciun risc epidemiologic în spaţiul respectiv. Cu ajutorul acestei importante instituţii de forţă din judeţul Suceava am adunat colegi din mai multe structuri, este vorba despre Spitalul Fălticeni care a trimis şi va trimite permanent câte un asistent pe tură, câte un infirmier şi de astăzi, parţial şi un asistent de radiologie, pentru că multe urgenţe au nevoie de investigaţii imagistice. A fost participarea altor zone puţin obişnuite cu urgenţele din judeţul Suceava, mă refer aici la asistenţii din cabinetele şcolare, şi, avem şi aici suportul DSP Suceava cu câte doi asistenţi din cabinetele şcolare.

Sperăm să o putem duce până la data de 6 aprilie, când, cei din urgenţa Suceava, cei care sunt acolo în mod obişnuit, vor ieşi din autoizolare, unii sunt pozitivi şi sunt sub tratament, ei vor rămâne mai multă vreme să se recupereze dar principalul nucleu îl aşteptăm să preia această activitate” a declarat dr. Diana Cimpoeșu în interviul acordat Radio Iași.

 pentru că este un efort şi pentru ei şi pentru Iaşi pentru că asigură transportul acestor pacienţi Dînsa a precizat că Spitalul Suceava este separat de Unitatea Primire Urgenţe care nu are nevoie suportul spitalului. ”Toţi pacienţii care vin în UPU Suceava, fie sunt trataţi dacă e vorba de o criză hipertensivă, colică biliară, renală, etc., iar cei care au nevoie de internare vor merge către spitalele din judeţul Suceava, Spitalul Rădăuţi ori Spitalul Fălticeni şi, mai departe către Iaşi, cei într-adevăr  în stare critică care au nevoie de internare, începând de la neurochirurgie, neorologie, cardiologie sau chirurgie pentru cazuri complicate. Este vorba despre pacienţii care nu au suspiciune de infecţie cu COVID. Cei cu suspiciune de infecţie sunt triaţi din start, ei nu intră în Urgenţe, merg către triajul de Boli Infecţioase”, a arătat dr. Diana Cimpoeșu pentru Radio Iași.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *