De ce au ars garajele din George Enescu: niște meseriași chercheliți au vrut să refacă o izolație folosind un arzător racordat la o butelie de aragaz

Acoperișurile a 12 garaje din zona ROMBAT din cartierul George Enescu, în parcul de garaje din spate la Dorna, au fost distruse aseară de flăcări. Focul a pornit, spun proprietarii garajelor, de la flacăra deschisă cu care niște ”meseriași” chercheliți au fost angajați de un proprietar al unui garaj, pentru a-i înnoi cartonul asfaltat de pe acoperiș. 

Acoperișul acestui garaj era printre puținele pe care nu se construiseră însăilări din lemn, veritabile căsuțe, depozite, refugii uneori pentru proprietarii garajelor de la parter, toate ridicate fără autorizație, cu denumirea generică de ”acoperiș”. Că aceste acoperișuri au ajuns să aibă chiar și două etaje, nu a intrat până acum în atenția municipalității. Mai ales în zona garajelor din cartierul George Enescu, construite pe mai multe rânduri ca un fel de micro – cartier  iar în mijlocul cărora s-a înființat de ani buni chiar și o crâșmă spațioasă denumită, cum altcumva, decât ”La Garaje”.

Pompierii au stabilit că focul a plecat de la arzătorul cu flacără alimentat cu gaz de la o butelie de aragaz, folosit de niște muncitori care, au văzut martorii, se aflau în vizibilă stare de ebrietate. Papândeca veche (cartonul asfaltat, n.r.) a luat foc și, fiindcă bătea vântul, incendiul nu a mai putut fi ținut sub control de meseriașii turmentați. Flăcările și-a urmat cursul firesc, aprinzând, una după cealaltă, toate înjghebările găsite în cale, făcute din lemn uscat în marea lor majoritate și care au ars ca paiele.

Rezultatul este, în oarecare măsură vizibil în fotografiile alăturate. S-au distrus bunuri importante, s-a distrus și mitul garajului cu mansardă fără autorizație, proprietarii  garajelor distruse vor despăgubiri dar încă nu știu împotriva cui să se adreseze, a proprietarului  garajului de la care a plecat incendiul ori împotriva meseriașilor cheflii care au produs dezastrul.

Oricum, Primăria Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava și orice alte entități cu  responsabilități în domeniu, vor trebui să analizeze foarte serios statutul acestor enclave aparent autonome, perimetrele cu garaje supra înălțate fără autorizație, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Și pentru că unul dintre proprietari – victimă a acestui incendiu are un cuvânt important de spus în mass-media județeană, se poate miza și pe sprijinul jurnaliștilor pentru a se  identifica soluții pentru viitor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *