De ce taximetriștii nu aruncă paharele de la cafea la coșul de gunoi ci le așează pălărie pe ”sofronei”. Întrebare generală, cu mai multe răspunsuri posibile

Desigur, Suceava trebuie să fie oraș, trebuie să ne implicăm fiecare dintre noi, (cei responsabili)  în a contribui la ridicarea simțămintelor  de civilitate ale cetățenilor urbei, trebuie să ne revoltăm când buncărele dau pe dinafară cu gogoșari putrezi la ”fracția uscată”. Trebuie să ne revoltăm și când mașinile de la salubrizare nu vin la timp, când trecerile de pietoni puse la distanțe mari de intersecții revoltă pietonii, când sunt puse la distanțe mici de intersecții revoltă pe șoferi. Trebuie să ne revoltăm atunci când asfaltatorii se mișcă precum melcii și atunci când conductele de apă, canal sau de agent termic, plesnesc mai peste tot. De asemenea, trebuie să ne revoltăm și pentru faptul că pe drumul către Casa de Pensii, pensionarii nu mai au trotuar. Pe o parte s-a făcut parcare până în zidul blocurilor și chiar până în peretele unei policlinici private. Pe partea cealaltă trotuarul este cucerit definitiv de mașinile riveranilor. Ca atare, urcușul sau coborâșul ”per pedes apostolorum”  pentru acei pensionari  din zonă care doresc să ajungă la Casa de Pensii nu cu autobuzul ori cu taxiul, ci pe jos, să-și mai dezmorțească picioare, trebuie făcut pe carosabil, pe melodia claxoanelor șoferilor grăbiți, veniți din spate ori din față, după cum le este traseul.

Despre aceste lucruri s-a mai vorbit. Nu s-a vorbit însă, din câte știm, despre un alt aspect, poate mai puțin vizibil, dar interesant ca atitudine pentru cei care doresc ca Suceava, ca oraș și municipiu reședință de județ, să însemne ceva pentru orgoliul lor de  orășeni. Nu am înțeles de ce la doi pași de un coș de gunoi, șoferii taxiurilor din stația de la Curcubeul preferă să atârne paharele de la cafele, ca pe niște clopuri, pe sofroneii care îi împiedică să urce cu mașinile pe trotuar. De ceva vrem, firma de salubrizare DIASIl a montat coșuri de gunoi din doi în doi stâlpi, să nu mai spună suceveni că nu au unde să depună deșeurile, de-a lungul trotuarelor.

Explicații găsim, dacă doriți: Mai întâi, fiecare sofronel (acel stâlpuleț metalic care a fost gândit de fostul primar al Sucevei, Constantin Sofroni, pentru a nu permite urcarea mașinilor pe trotuar) a devenit în timp scrumieră pentru șoferii de taxi și mană cerească pentru homless-ii din zonă, care vânează chiștoace. În al doilea rând, dacă plouă, chiștoacele se udă și s-a zis cu ele. De aceea, într-o conspirație ipotetică, taximetriștii protejează chiștoacele în beneficiul celor care le refolosesc. În al treilea rând, paharele de cafea pot proteja de intemperii istoricii sofronei, așa cum la țară se pun cutii metalice de tocană în vârful stâlpilor de la gard, să nu plouă înăuntru și să-i termine rugina. Și nu în ultimul rând, tot o imagine de la țară ne vine în minte, aceea cu hârburile înfipte în ștacheții gardului, să se usuce, pentru o nouă utilizare.

 

Please follow and like us:

2 comentarii la „De ce taximetriștii nu aruncă paharele de la cafea la coșul de gunoi ci le așează pălărie pe ”sofronei”. Întrebare generală, cu mai multe răspunsuri posibile

  • 25 septembrie 2019 la 17:35
    Permalink

    Au in ei un sictir superior si agresiv de nedreptățiți, ca parca tu i-ai impiedicat sa se faca academicieni si din cauza ta si numai a ta au ajuns ei în neamul lui manivelă, desi sunt plini de calități, de merite și de pricepere. Nu cunosc categorie de oameni, cel putin pe aici, mai obraznică, mai nesimțită, mai ipocrita.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *