De ieri până astăzi s-au confirmat alte 10 cazuri de infectare, neanuntațe. Numărul bolnavilor suceveni a ajuns la 19. Între aceștia, șase medici și o asistentă

Secretomania informațiilor despre coronavirus, consecințe directe:

Decizia luată în urmă cu două zile de către Grupul de Comunicare Strategică, constituit după ce în România au fost semnalate primele cazuri de infecție cu coronavirus, de a informa doar la modul general populația prin comunicate de presă care nu conțin nimic altceva decât cifre statistice, fără ca acestea să fie detaliate măcar pe județe, dacă nu pe localități, a făcut ca, ieri de exemplu, presa suceveană să transmită aproape la unison că în județul nostru nu a fost înregistrat pe parcursul unei zile întregi, nici un caz nou de COVID-19. Pe seară, s-a aflat că, de fapt, pentru încă doi suceveni s-a confirmat de către Institutul ”Matei Balș”, îmbolnăvirea cu coronavirus.

Astăzi dimineață, pe surse, presa suceveană a aflat de la colegii de breaslă din Iași care au legături mai bune cu Spitalul de Boli Infecțioase din capitala medicală a Moldovei  că au fost înregistrate, de la ultimul raport transmis alaltăieri pe căi oficiale, prin DSP, încă zece cazuri de infecție cu coronavirus, numărul acestora ajungând astfel la 19, cel puțin până în această dimineață.

Felul în care au decis să procedeze autoritățile responsabile de combaterea acestui flagel poate fi interpretat în mod diferit.

Majoritatea oamenilor spun că este mai bine, în acest moment, să afli adevărul, chiar dacă este dureros. Să afli că un vecin a fost confirmat ca bolnav, decât să bântui în necunoștință de cauză, pe lângă casa lui, prin curtea lui, pe casa scării de bloc unde acesta locuiește. Și, corespunzător, să iei măsuri de protecție suplimentare pentru tine și pentru familia ta.

Alții, mai ales din tagma oficialilor consideră că diseminarea unor informații cu atât de multe detalii ar putea produce panică, aceasta putându-se repercuta, temperamental, împotriva celor afectați, și așa fără noroc.

Atitudinea acestora din urmă seamănă cumva cu cea promovată în China primei luni a acestui an, când au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire iar oficialii din țara cu cea mai mare populație din lume arestau medici care avertizau asupra pericolului global și cenzurau informațiile. La noi nu este cazul cu arestări dar libera circulație a informațiilor despre această pandemie este în mod vizibil afectată în urma deciziilor acelui ”Grup de Comunicare Strategică”.

Am aflat acum, prin mijloace neoficiale, că de la Spitalul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou”, Suceava, în total șase medici și o asistentă medicală sunt confirmați cu COVID – 19, după ce un sucevean  de 37 de ani a fost depistat cu acest virus în spitalul județean, fără ca el să știe că fusese deja infectat. Se presupune că tocmai acest bărbat ar fi fost cel care a transmis în corpul medical al spitalului, cornonavirus.

De la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași am aflat și vești bune: primul pacient, bărbatul de 71 de ani din Mălini a ieșit din terapie intensivă, la fel și suceveanul de 37 de ani depistat cu coronavirus la Spitalul Județean.

De precizat că, potrivit jurnalistului Dana Humoreanu – Monitorul de Suceava, în secția de Boli infecțioase a Spitalului Județean se află internate șase persoane confirmate pozitiv și 17 persoane suspecte de infectare, de la care s-au prelevat probe și se așteaptă rezultatele de la centrul regional de la Iași. Numărul cazurilor de îmbolnăvire confirmate din județul Suceava a ajuns astfel la 19. La Spitalul de Urgență Suceava este acum în curs o anchetă epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *