Mopan Suceava
Actualitate

”De la mic la mare, natura prieteni ne are!”, dezbatere pe teme de mediu în ”Săptămâna Verde”, organizată de Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

Ieri, 27 aprilie, în plină ”Săptămână Verde”, Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, a organizat, la Casa de Cultură a orașului, o dezbatere pe teme de mediu, la care au participat elevi ai liceului dar și cetățeni ai localității, în cadrul Proiectului educațional ”De la mic la mare, natura prieteni ne are”.

Parteneri au fost Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava și Primăria Liteni. Directorul Liceului, Demis Ioan Maranda, a arătat că în cadrul întâlnirii au fost dezbateri educaționale pe teme de ecologizare, protejarea naturii și efectele negative ale poluării mediului înconjurător.

”Educaţia pentru mediu are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin cunoștințele, dar mai ales prin motivațiile pe care le oferă, pentru a acorda naturii atenția de care are atât de multă nevoie.

Săptămâna Verde ne-a oferit ocazia de a avea invitați și parteneri de seamă, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava și reprezentanți de la Direcția pentru Administrarea Serviciilor Publice ai Primăriei Orașului Liteni.

Aceștia au oferit elevilor noștri șansa de a participa la activități interactive, discuții, dezbateri despre mediu și protejarea naturii, dar s-au oferit și premii celor mai activi elevi” este mesajul transmis de directorul Liceului Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu”, Demis Maranda.

Directorul Serviciului Urbanism al Primăriei Liteni, Benone Păvăluc, a arătat celor prezenți că orașul Liteni are un serviciu de salubrizare foarte avansat față de alte localități, ceea ce constituie un motiv de mândrie pentru comunitate. La fel, faptul că litenenii produc mai puține deșeuri decât media județeană (cam un sfert de kilogram pe zi de locuitor față de un kilogram de deșeuri pe zi în municipiul Suceava, 0,8 kilograme de deșeuri zilnice fiind media în  localitățile urbane din județ, constituie de asemenea un motiv de mândrie.

Benone Păvăluc a explicat că serviciul de salubritate al orașului Liteni a fost înființat în anul 2008, iar din 2011 s-a introdus colectarea selectivă obligatorie a deșeurilor, prin cele patru fracții, devenite acum două. ”Orașul Liteni are un program de separat pentru fracția umedă și pentru fracția uscată. Orașul Liteni nu este un oraș murdar. Indicele de producere a deșeurilor este de 0,26 kilograme pe cap de locuitor pe zi, media fiind de 0,8 kilograme în mediul urban și un kilogram în municipiul reședință de județ, Suceava” a arătat elevilor prezenți la acțiune Benone Păvăluc, directorul Servicului Urbanism al Primăriei orașului Liteni.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *