EditorialeNational

DE MÂINE INTRĂ ÎN VIGOARE CONDIȚIILE ÎN CARE VA FI PERMISĂ MONITORIZAREA VIDEO SAU A CONVERSAȚIILOR SALARIAȚILOR, LEGEA PUBLICATĂ

În Monitorul oficial nr 651 de joi, 26 iulie 2018, a fost publicată Legea privind măsuri de punere în aplicarea a Regulamentului 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește datele cu caracter personal și libera circulație a acestora.
Angajatorii vor putea să-și monitorizeze video salariații sau să le monitorizeze conversațiile numai în anumite condiții, acestea intrând în vigoare prin lege începând de marți 31 iulie 2018. Conform actului normativ publicat joi, 26 iulie a.c., în Monitorul Oficial. Concret, angajatorii vor putea apela la monitorizarea salariaților numai atunci când acest lucru este important pentru companie. Totodată, introducerea monitorizării va trebui discutată în avans cu reprezentanții salariaților.
Monitorizarea salariaților va fi posibilă numai în anumite condiții, după cum se arată în actul normativ: „În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:
a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților;
c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
d) alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența; și
e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.”
Dacă nu vor respecta aceste condiții de monitorizare a salariaților, angajatorii vor risca amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior, așa cum prevede GDPR.
GDPR reprezintă, începând cu data de 25 mai 2018, cadrul legal european unic în materie de prelucrare a datelor personale. Acesta se aplică, în mod direct, în toate statele membre ale Uniunii Europene, fără nicio excepție.
Sursa: Monitorul Oficial nr. 651 din 26 iulie 2018, Avocatnet.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *