De Sfântul Gheorghe: Cărţile tatei. Tudoriţa  

La noi în casă tata, Gheorghe pe nume, adusese din armată câteva cărţi, pe care le ținea într-o ladă. Unele aveau coperţi în culori roşii şi negre, desene cu pumni strânşi,  seceri şi ciocane: “Aşa s-a călit oţelul”, editura Cartea Rusă. O altă carte era mare și cu coperți alb-cenușii:  “Oblomov”, despre viaţa unui individ cam leneş. Mai era o carte, “Generatorul de minuni” scrisă de  Iuri Dolguşin. Poveste minunată, cu raza morţii, cu aventuri în munţii Urali, cu mesaje transmise la mare distanţă prin fel de fel de unde.

O altă carte se chema “Şcoala Ardeleană” şi în ea am buchisit primele lucruri din istoria românilor, altele decât cele din manual.

Îmi plăcea să rostesc numele autorilor: Petru Maior, Samuil Micu Clain, Gheorghe Şincai. Nume neştiute pe la noi prin sat.

Dar marele secret al tatei l-am descoperit abia spre fundul lăzii în care erau înghesuite multe lucruri. Nu era tocmai o carte, ci un fel de album cu tartaje din pânză roşie, cu stema partidului tronând la mijloc, pe prima copertă. Înăuntru însă, pe foi oleacă îngălbenite, pe coloane verticale, bătute la mașină, cântecele lui din tinerețe:

”Cine te-a făcut pe tine/ Tudoriţo nene/ Aşa naltă şi subţire/ Tudoriţo nene”. Şi mai încolo “Când apari seniorita în parc pe-nserat curg în juru-ţi petale de crin” sau “La căsuţa albă/ sunt atâtea flori la fereşti/ Dar cea mai frumoasă floare/Ce-mi apare, Tu eşti”. Şi multe altele asemenea.

În paginile din urmă, tata bătuse la maşină câteva poezii de-ale lui, pe care le semnase cu militară mândrie: Fruntaş Roşca Gheorghe.

Erau versuri frumoase, cu jale și dor  de fiinţa iubită, dor de casă şi de vecini.  

Îndemânatec fiind, cu fior liric şi cu alean în suflet, tata a sustras coperţile unui dosar roşu din dotarea unităţii, iar în interior, pe foi bătute la maşina de scris, a pus gândurile sale din cătănie.

Am răsfoit acea culegere de cântece şi gânduri ale tatălui nostru în mare secret, fiindcă el era de-o vreme bolnav şi nu trebuia să-l supărăm iscodindu-l. (foto: Doxologia)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.