Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Decariștii din Vicovu de Jos și Mălini, versus ”ștefaniști” și alți decariști urbani

Nu aș fi scris  aceste rânduri dacă un părinte, ori un profesor, nu știu, nu ar fi adăugat un comentariu la un articol publicat pe pagina de internet Radio Top. Articolul este intitulat: ”10 la Evaluarea Națională și pentru elevi de la Vicovu de Jos și Mălini, nu doar din Suceava, Rădăuți, Fălticeni și Gura Humorului”.

Acel părinte, ori profesor, nu mă interesează, acceptă informația, dar totodată se simte obligat să completeze: ”Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului la Evaluare Națională: 14 note de 10 la Matematică la C.N. „Ștefan cel Mare” Suceava și trei medii de 10, într-o singură clasă”.

Și ce-i cu asta? Mă întreb. Adică o singură clasă de ”ștefaniști” a dat trei decariști. Restul claselor de la prestigiosul liceu sucevean nu au reușit această performanță. De ce? Comentatorul nu explică, fiindcă, cel mai probabil, nu îl privește.

Dar să mergem mai departe. În orașul Suceava, înainte de contestații, au fost certificate 7 medii de 10 la Evaluarea Națională (3 la clasa mult lăudată a redutabilului colegiu național mai sus amintit). Restul de 5 decariști provin de la alte unități de învățământ din municipiul reședință de județ.

Și avem în orașul Suceava 11 școli gimnaziale, plus clasele de gimnaziu de la mai multe licee,  la o populație de peste 100.000 de locuitori ( chiar peste 120.000 de locuitori, cum a anunțat astăzi primarul Ion Lungu, cu date de la Statistică, într-o conferință de presă)

În Vicovu de Jos sunt cam 6000 de locuitori și o școală gimnazială, ”Ioan Vicoveanu”. În Mălini sunt cam 7200 de locuitori și tot o singură școală gimnazială, ”Nicolae Labiș”.

Dacă este să ne punem pe calcule, aflăm că, dacă s-ar fi păstrat proporția de absolvenți de nota 10 a Evaluării Naționale raportată la numărul de locuitori de la Vicovu de Jos și Mălini, școlile titrate din municipiul reședință de județ ar fi trebuit să ofere, raportat de asemenea la numărul de locuitori al orașului, și, prezumăm, la numărul de copii de vârstă școlară, măcar 21 – 22 de decariști.

Și mai trebuie adăugat ceva. Câți bani alocă municipalitatea pentru ca mândrele școli din orașul Suceava să devină și mai mândre!

Câți bani pot aloca niște comune pentru ca școlile lor să fie în pas cu pretențiile noului veac!

Se poate, precum vedeți, să se facă școală bună și ”la țară”,  acolo unde dascălii sunt dedicați, unde copiii sunt bine îndrumați de părinți, nu înspre meditații costisitoare, ci înspre învățătură în sensul clasic al cuvântului.

Mare mirare! Am văzut adineaori o știre la televizor, prezentată ca un mare breaking news, că la nivel național, zeci de copii din mediul rural au obținut media 10 la Evaluarea Națională. De ce?

Răspunsul este cel mai la îndemână: Să se mire proștii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *