Mopan Suceava
ActualitateEducatie

Decariștii vor fi premiați de guvern: 5000 de lei pentru media 10 la BAC, 2000 de lei pentru media 10 la Evaluarea Națională

Guvernul a adoptat astăzi un act normativ prin care fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat anul acesta va primi 5.000 lei, iar elevii care au luat media 10 la Evaluarea Națională vor primi câte 2.000 lei, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În anul 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de Bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională

În județul Suceava, 17 elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională și 2 au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. De remarcat că decaristele la examenul de bacalaureat din acest an la noi în județ sunt două eleve ale Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți, Emilia Calancea și Beatrice Juravle.

17 elevi din județul Suceava au obținut media 10 la Evaluarea Națională, două medii maxime fiind obținute după cotenstații. Este vorba despre absolvenți de clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Școala Gimnazială ”Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Colegiu Tehnic ”Ioan Nistor” Vicovu de Sus,  Școala Gimnazială nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului, Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, Școala  Gimnazială nr. 1 Gura Humorului, Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini și Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava.

Premierea acestor elevi este considerată de cei mai mulți dintre români ca o recompensă justificată și un mic îndemn de mobilizare pentru elevii care doresc să intre în clubul select al ”decariștilor”. Administrațiile publice locale, în majoritatea lor, le-au oferit de asemenea, premii și distincții.

Dar există și voci care consideră că această practică, de a recompensa performanța în  școală nu-și are rostul. Cităm un comentariu postat la un articol pe această temă, într-o altă publicație (Hotnews), de un român revoltat:

”Ce cretinism e asta? Adica de ce sa primeasca bani?”.

Se știe că de ceva vreme s-a iscat un curent de opinie care luptă contra premierii elevilor merituoși, pentru că în acest fel s-ar produce o discriminare față de progeniturile sensibile, care nu reușesc să facă performanță de niciun fel în școală.

Ar trebui adică să fie amestecate în aceeași oală loazele clasei cu elevii sârguincioși și preocupați de propriul lor destin pentru a nu le răni sentimentele celor dintâi, dar mai ales a părinților acestora.

Din fericire, majoritatea este încă de altă părere.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *