Depozitul de deșeuri de la Moara a fost deschis astăzi, provizoriu. Gheorghe Flutur face apel la suceveni pentru colectarea selectivă a deșeurilor. În caz contrar, mașinile vor fi întoarse din drum, nedescărcate

Astăzi, la Vorniceni – Moara a fost inaugurat depozitul ecologic de deșeuri, în prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a vicepreședintelui Viorel Seredenciuc  precum și a reprezentanților firmelor care au preluat în operare provizorie depozitul care ar urma să preia pentru următorii 10 ani, deșeurile din localitățile județului Suceava. Proiectat pentru zona de deal și șes a județului, acesta va putea prelua chiar și cu titlu provizoriu,  deșeuri din zona de munte a județului până la clarificarea situației gropii de gunoi de pe Mestecăniș.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la inaugurarea depozitului de deșeuri de la Moara, a arătat că:

”Suntem pe 20 mai 2019, din nou la depozitul ecologic de la Moara, la o lună de zile de când am încredințat operarea unui consorțiu de firme printr-o hotărâre a CJ Suceava. Suntem în faza de a primi primele mașini în acest depozit. Operatorul va fi verificat și de Agenția de Mediu și de Garda de Mediu și este  în curs de obținere a autorizației de la Autoritatea de Reglementare în domeniul deșeurilor. unde s-a depus documentația”, a transmis Gheorghe Flutur care a arătat că ” începând de astăzi,  Moara primește deșeuri selectate. Prima operațiune a fost închiderea vanelor care dirijau apa direct în pârâu, pentru că înainte nu era nici un gram de deșeuri. De acum, toată apa de la orice ploaie va trece prin stația de epurare”.  

La depozitul de deșeuri de la Vorniceni – Moara s-a primit astăzi, în prezența președintelui CJ Gheorghe Flutur, prima mașină cu deșeuri reciclabile  uscate-  plastic hârtie carton, care a fost cântărită și a intrat apoi în depozitul din stația de sortare.  Când se va aduna  o cantitate mai mare, echipa de lucru pe care operatorul a angajat-o, va  trece la sortarea propriuzisă. Plastic la plastic, carton la carton, se vor face baloți care vor fi expediați către diverși colectori de astfel de materiale. După ce a ieșit din stația de sortare, mașina golită de deșeuri s-a întors trecând prin stația de spălare, și i s-a s-a făcut o nouă cântărire.

O a doua mașină a mers direct la rampa de deșeuri, fiind descărcată  într-un poligon de 25 pe 25 metri, direct în groapă.  Gheorghe Flutur a explicat că vor veni mai multe mașini astăzi după care se va pune pe seară un strat de 10 – 15 centimetri de pământ. Când se va ajunge la înălțimea de 2 metri se va pune un strat de pământ  de 25 de centimetri, deasupra urmând să se amenajeze un loc de întoarcere a camioanelor, care acum nu au voie să intre pe depozit.

”Am asistat la descărcarea primei mașini și s-a văzut cu ochiul liber că trebuie să lucrăm la selectarea corespunzătoare a deșeurilor. Am văzut că s-a descărcat prea mult plastic acolo unde nu trebuia să fie plastic. Rugămintea mea este și către populație și către primării și către operatori să înceapă procesul de selectare a deșeurilor. Nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deșeuri neselectate. Vom avea o operațiune de instruire și de conștientizare a populației în perioada următoare”, a spus președintele CJ Gheorghe Flutur.

După calculele făcute,  la Moara vor veni pe an circa 1,3 milioane tone de deșeuri. În fiecare zi vor fi descărcate  circa 450 de tone de deșeuri.  Din acestea, aproape 100 de tone vor veni zilnic  din municipiul Suceava, unde se selectează deja  plasticul și sticla și doar deșeul menajer va ajunge la Moara.

Operatorul depozitului a angajat 30 de oameni până acum iar când va funcționa la capacitate maximă acest depozit  va fi nevoie de circa 60 de oameni.

”Noi urmărim cu atenție, zi de zi, pentru că vrem să vedem cum funcționează și stația de epurare care trebuie amorsată, cu cele trei filtre. Instituțiile statului care au responsabilități pe linie de mediu pot veni oricând aici și să constate dacă se respectă normele impuse  din manual. Din acest moment, stația de la Moara funcționează.  Am închis deversările către pârâu. Toate deșeurile trec prin stație, sunt monitorizate, cântărite și începem un proces de conștientizare și educare a populației pentru colectarea selectivă. Fiecare dintre noi va trebui să luptăm și să educăm vecini, prieteni, care urmează să fie modele pentru că altfel există riscul ca de aici să se întoarcă mașinile pline dacă nu sunt selectate corespunzător.

Noi am învățat și din greșelile altor depozite ecologice. La Botoșani, de exemplu, prima mașină cu deșeuri a fost deversată de sus. Noi am ales să începem din partea de jos a depozitului pentru a nu avea surprize de genul celor cu care s-au confruntat vecinii din Botoșani, în a căror depozit  băltește apa. Pentru început toate cele 114 localități din județul Suceava vin cu deșeurile la Moara. Operatorii care au contracte cu localitățile, au căutat firma care operează aici, sunt convins că în perioada următoare, toate localitățile vor veni aici”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Reamintim că licitația pentru desemnarea operatorului la  depozitul de deșeuri de la Vorniceni – Moara a fost organizată de Consiliul Județean la începutul toamnei anului 2017. A urmat o suită de contestații în instanță și nu numai, la care nu s-a dat un răspuns final nici acum.

Un ordin de ministru, descoperit la începutul acestui an s-a dovedit salvator. Acesta permitea ca activitatea de operare a depozitelor de deșeuri construite cu bani europeni să poată fi preluată cu statut provizoriu de licitatorul care a obținut cel mai bun scor la licitația inițială . În cazul Moara, preluarea activității de gestionare provizorie a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Moara, până la finalizarea licitației organizate acum mai bine de acum un an și jumătate s-a făcut de către  asocierea de firme FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC, toate din județul  Suceava care a obținut, la primul calcul după licitația din 2017, cel mai bun punctaj.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *