Deputatul Ioan Balan la 150 de ani de existență a Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi: Învățământ, tradiții, cultură, dezvoltare, rezistență!

Deputatul PNL Ioan Balan a transmis un mesaj, legat de împlinirea a 150 de ani de la înființarea liceului, care acum este colegiu national, ”Eudoxiu Hurmuzachi”, din Rădăuți:

Despre învățământ, despre rezistența noastră în limba română, între frontierele neamului nostru românesc, nu putem vorbi fără să punem la temelia acestei evoluții istorice pe ceea ce generic numim – tradiții. 150 de ani de existență a acestei școli de prestigiu, acestei instituții emblematice pentru învățământul românesc înseamnă, pe lângă multe altele jertfe, oameni valoroși, intelectuali predestinați, tradiții și rezistență.

150 de ani de învământ românesc în geografia acestor ținuturi atât de vitregite de dramele istoriei înseamnă că am învins timpul, că ați învins cu toții și ați cucerit idealurile asumate cândva de înaintații noștri.

Și când spun aceasta, doamnelor, domnilor, iluștri invitați, aduc omagiu și memorie vie, tezaur de admirație și recunoștință, tuturor spiritelor luminate care au vegheat, în toată această istorie generoasă, destinul acestei instituții de învățământ ce a modelat zeci de generații și mii și mii de destine. De la Rudolf Ernst Neubauer, primul spirit care a dezvoltat și vegheat existența acestei instituții și până la cei din zilele noastre. Tuturor, pentru tezaurizarea memoriei, omagii eterne și recunoștință înflăcărată.

Învă­țământul creează micile sale tradiții. Mici, dar cu impact uman și social considerabil. În acest fel sunt tradițiile unei școli. Ele obligă la un anumit standard calitativ, la o abordare aproape religioasă, iar ele pot crea o „școală” cu bătaie lungă, chiar și peste granița a 200 de ani de evoluție. E o performanță rară să ajungi să urmezi o școală de tradiție, iar absolvirea ei reprezintă un atu în pornirea într-o carieră de succes. Un blazon pentru valoare și notorietate.

Viața omului poate fi privită și ca un parcurs al deprinderii tradițiilor și a învățăturilor venite pe bază de tradiție, iar apoi a înscrierii în ele și a transmiterii lor mai departe. Viața neamurilor, cu atât mai mult. Căci tradițiile, chiar dacă privesc fiecare persoană, sunt o chestiune care ține de comunități, mai largi sau mai restrânse. Ele le sunt liantul și le oferă armătura spirituală și morală pentru a izbândi în confruntările politice, culturale și existențiale la care sunt supuse pe parcursul lor istoric. Pe aceste paliere existențiale a evoluat și această instituție de învățămât de prestigiu din acest areal geografic.

Reperele de performanță academică și culturală, care au marcat existența Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, rămân în istorie scrise cu litere de aur. La nivel personal, la nivel de comunitate, la nivel de neam. La nivel național, tradiția validează faptul că un neam a fost pe parcursul istoriei sale un număr de înțelepți care au găsit timp și resurse interioare ca să privească lumea și să o contemple. Să o schimbe, să o modernizeze. Care au căutat s-o înțeleagă, iar apoi s-o împodobească educațional, cultural, în urma unei comunicări cu Dumnezeu. Da, știm cu toții, nimic fără Dumnezeu. În această cheie ar trebui să gândim și să vedem viitorul.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *