Deputatul Ioan Cătălin Nechifor, președinte Pro România Suceava: fosta groapă de zgură a Sucevei a fost transformată în ultimi patru ani de conducerile administrative ale județului, într-un proiect de anti mediu

În prima zi a campaniei electorale, președintele Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, fost președinte al  Consiliului Județean Suceava a invitat mass media  la o conferință de presă în teren, în apropierea depozitului de deșeuri al municipiului Suceava, unde a arătat că administrațiile de după 2016, PSD și PNL, aceste gropi de gunoi provizorii  daune extreme  mediului și oamenilor din județul Suceava.

Prezentăm în cele ce urmează declarațiile făcute de Ioan Cătălin Nechifor, deputat Pro România de Suceava:

”Un proiect de mediu, care ar fi trebuit să fie benefic pentru Suceava, care să însemne sănătate, aer curat, apă curată. Suntem la fosta groapă de zgură a Sucevei, pe care conducerile administrative ale județului din ultimii patru ani, Consiliu Județean, Prefectură, primărie, au transformat-o într-un proiect oribil de mediu, de fapt de anti mediu.

Vom merge și la fosta groapă de gunoi a Sucevei, la Călău, unde în perioada 2014 – 2015, ca președinte de Consiliu Județean am ecologizat-o, am redat-o naturii. Acolo lumea pescuiește, vine la plajă pe malul Sucevei. La doar câțiva kilometri distanță se vede ce au putut să creeze acești oameni care ne vorbesc zilnic despre lucruri fantastice. Despre centuri, autostrăzi, tuneluri. Asta este strategia de la Suceava. o groapă oribilă de gunoi, care produce daune extreme, mediului și oamenilor, care n-ar fi trebuit să existe.

Ca președinte de Consiliu Județean, în perioada 2013 – 2015 am ecologizat un număr important de gropi de gunoi, la Suceava, la Rădăuți, la Vatra Dornei, la Câmpulung Moldovenesc,  Gura Humorului și Fălticeni. Mergem astăzi și vedem la Fălticeni, Gura Humorului Rădăuți, gropi care au răsărit între timp, erori de mediu uriașe. Asta înseamnă nepăsare, neputință, bătaie de joc, lipsă de respect pentru toți.

Eu cer ca președintele Consiliului Județean, fostul prefect al județului, primarii care sunt implicați în aceste proiecte atât de urâte, să-și ceară măcar scuze. Vorbim în suceava despre turism, oameni, proiecte îndrăznețe pentru viitor, dar avem aici o bombă ecologică. Ceea ce vedeți este marca PNL și PSD, care au guvernat județul Suceava în ultimii patru ani.

Soluții există, sunt bani europeni, există adresabilitate, dar nu este voință. E mai ușor să păcălești electoratul  și să arunci gunoiul sub preș.

Aici, la groapa de gunoi a Sucevei este o zonă care va fi mult timp de acum înainte contaminată.   Suntem pe cursul râului Suceava, un curs de apă important pentru multe localități. Tot ceea ce se întâmplă aici, contaminează și apa.

Avem un proiect la Berchișești unde ACET captează apa pentru municipiul Suceava, dar în amonte, pe albia râului Moldova, avem astfel de gropi existente. Sucevenii beau așa zisa apă de Berchișești ifestată cu gunoaiele care pleacă din Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc. Este momentul să se facă ceva pentru că această nepăsare de patru ani de zile nu este bună.

Aceasta este emblema Sucevei? De ce se ascunde gunoiul sub preș? De ce nu își asumă responsabilitatea? Ca președinte de Consiliu Județean, atunci când am greșit, am recunoscut. A greși e omenește. Și  Mirela Adomnicăi și Gheorghe Flutur și Ion Lungu, și ceilalți primari implicați în astfel de proiecte groaznice,  ar trebui să vină astăzi în fața celor care locuiesc în Suceava, în Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, în tot județul, să își ceară scuze.

La vechea groapă de gunoi veți vedea un proiect Cătălin Nechifor iar aici vedeți un proiect Gheorghe Flutur – Mirela Adomnicăi.

Problema este că aici avem o zgură ușor radioactivă. CET-ul de la Suceava a funcționat cu cărbune adu din import, inclusiv din Rusia, iar amestecul acesta de gunoaie cu zgura ușor radioactivă este cu atât mai periculos.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *