Deputatul Ioan Bălan anunță că din ianuarie 2023, în România, se pune în practică planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a anunțat că România  este printre primele state din Uniunea Europeană care, după lansarea de către Comisia Europeană a Planului european pentru combaterea cancerului în anul 2021, a adoptat în Parlamentul României un plan național complex, menit să prevină și să combată această boală cumplită.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, transmite deputatul Ioan Bălan, va fi pus în practică începând din prima lună a anului viitor: „Mă bucur că am putut să fac parte dintre inițiatorii acestui proiect legislativ, care devine, astfel, principalul document de politică publică, pe care se vor fundamenta măsurile viitoare de prevenire și combatere a cancerului”.

Ioan Balan transmite că „anual, mii de români primesc vestea cruntă că au o anumită formă de cancer și cei mai mulți dintre ei nu supraviețuiesc. Dacă în urmă cu mai mulți ani se considera că sunt afectați de cancer doar adulții și persoanele vârstnice, astăzi medicii constată cu surprindere că tot mai mulți tineri și copii ajung victimele bolii. Dacă în trecut auzeam rareori că cineva suferă de această boală, acum fiecare dintre noi a aflat că un prieten, un fost coleg sau chiar o rudă este greu încercată de lupta cu cancerul. Numai la nivelul județului Suceava primesc anual acest diagnostic cumplit peste o mie cinci sute de persoane, potrivit celor mai recente date furnizate de DSP Suceava.

Din păcate, prevenția, programele de screening, medicina personalizată sau terapiile și medicamentele inovative sunt obiective încă neatinse de către România în lupta cu această boală nemiloasă. Accentul acestui efort național trebuie să cadă pe politicile de prevenție, pe eliminarea riscurilor de îmbolnăvire, pe depistarea precoce a bolii, pe evitarea suferinței pacientului și a familiei lui.

Cred cu putere că acest plan național de prevenire și combatere a cancerului a fost adoptat într-un moment extrem de propice pentru realizarea unor reforme structurale în acest domeniu. Astfel, resursele financiare din fonduri europene pot asigura finanțarea tuturor politicilor de sănătate în domeniul prevenției și tratamentului bolnavilor de cancer. De asemenea, există voință politică totală din partea actualei coaliții de guvernare și din partea Guvernului Ciucă pentru a moderniza politicile de sănătate și pentru a ameliora serviciile medicale furnizate pacienților din România. Este, de asemenea, de necontestat faptul că cele mai multe dintre administrațiile publice locale își concentrează eforturile pentru a crește calitatea serviciilor medicale oferite populației. Așadar, rămâne ca fiecare principiu și fiecare obiectiv din plan să fie pus în practică, începând cu prima lună a anului viitor, așa cum prevede legea recent adoptată”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *