Mopan Suceava
PoliticaSocial

Deputatul liberal Ioan Balan cere președintelui ANRDE Dumitru Chiriță, să explice soluțiile privind facilitarea trecerii consumatorilor casnici din județele Moldovei, implicit județul Suceava, în piața concurențială a energiei

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a adresat s-a adresat președintelui  Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRDE) Dumitru Chiriță, parlamentarul liberal sucevean cerându-i  să explice  care sunt soluțiile  

privind facilitarea trecerii consumatorilor casnici din județeledin Moldova,  implicit din județul Suceava, în piața concurențială de energie electrică și gaze naturale.

 Prezentăm în cele ce urmează conținutul întrebării transmise de Ioan Balan, care deține funcția de vicepreședinte regional al PNL, președintelui ANRDE Dumitru Chiriță:

 

”Tot mai mulți consumatori de energie electrică și gaze naturale din Moldova, în mod special din județul Suceava, se confruntă cu reale dificultăți în încercarea de a încheia un contract nou de furnizare pe piața concurențială. Astfel, operatorul local E.ON Energie România S.A. nu depune nicio diligență pentru a sprijini consumatorii să încheie un contract de furnizare în condiții tarifare mai bune, ci, dimpotrivă, tergiversează cât mai mult posibil acest proces, pentru a menține consumatorii în serviciul universal, mult mai scump. Mai mult decât atât, posibilitatea încheierii unui nou contract pe cale electronică (e-mail) este obstrucționată de operatorul local, acesta obligând indirect consumatorii să se adreseze fizic serviciului de asistență pentru clienți, unde ghișeele sunt puține, iar cozile sunt interminabile.

Având în vedere faptul că prețurile energiei electrice și gazelor  naturale au crescut foarte mult în ultimele luni, iar încheierea unor contracte noi ar proteja consumatorii casnici, în speciale pe cei cu venituri reduse, vă solicit, domnule președinte, următoarele precizări:

  • Aveți în intenție să monitorizați și să verificați modul în care operatorii din domeniul energiei electrice și gazelor naturale sprijină consumatorii să încheie noile contracte în piața concurențială?
  • Este posibilă sancționarea acelor operatori care tergiversează intenționat încheierea noilor contracte, pentru a menține consumatorii în serviciul universal, cu tarifele cele mai mari?
  • În condițiile în care mai mulți pensionari au dreptul, în temeiul Hotărârii Guvernului nr.1041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice, la o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 Kw/an, vă rog să precizați ce măsuri ați dispus pentru ca aceste prevederi să se respecte și în noile contracte de furnizare?
  • Vă rog să precizați ce măsuri ați luat, astfel încât operatorii din sectorul energiei să nu majoreze în mod unilateral tarifele din noile contracte încheiate pe piața liberă?”

La această suită de întrebări, deputatul PNL sucevean Ioan Balan solicită răspuns în scris.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *