Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan: ”Digitalizarea României. Nu dacă, ci cât de repede o vom face!”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică în care arată că trebuie urgentată informatizarea școlilor și universităților, a spitalelor, a administrațiilor locale, a instituțiilor care lucrează cu cetățenii. Prezentăm mai jos declarația politică a parlamentarului liberal sucevean:

 

 

Faptul că avem o generație de tineri extrem de iscușiți în domeniul creației și producției de software, nu este numai o laudă de sine, ci o recunoaștere internațională pentru țara noastră. În cele mai recente evaluări privind competitivitatea, Comisia Europeană așeza România pe o poziție de top în ceea ce privește industria românească a tehnologiei informației.

O altă confirmare vine și din partea celor mai puternice companii din lume, care și-au găsit un cămin cald și profitabil pe meleagurile noastre, unde tinerii sunt foarte creativi, foarte harnici și nu au pretențiile financiare ale specialiștilor din Silicon Valley. După o asemenea descriere, ne-am aștepta ca în România să nu deschidem o ușă fără să vedem un computer pus la muncă în avantajul oamenilor: școli digitalizate; administrații interconectate; transport în comun gestionat de instrumentele informatice. Din păcate, știm cu toții că lucruri nu stau deloc așa, iar în țara IT-iștilor, digitalizarea se face lent, parțial și nefuncțional.

Ia ștampila, dă ștampila, mai trebuie a cincea copie xerox, lipsește dosarul cu șină, mai veniți mâine și luați coada de la capăt și lista durerilor de cap pe care le avem în relația cu orice autoritate a statului român pare nesfârșită. Nu există șef de instituție publică din țara noastră care să nu cunoască faptul că digitalizarea scade costurile, creștere productivitatea muncii, reduce timpul de lucru și elimină disprețul față de cetățeanul care plătește din buzunarul său funcționarea statului.  

Astăzi, sub presiunea angajamentelor și a reformelor pe care ni le-am asumat în cadrul Uniunii Europene, nu se mai pune problema dacă România va duce sau nu procesul de digitalizare la capăt, ci cât de repede. Este esențial pentru români să realizăm această reformă structurală, atâta vreme cât digitalizarea înseamnă imparțialitate, înseamnă termene precise, costuri mici, înseamnă viteză în soluționarea cererilor și desființează ”atențiile” din instituțiile publice. Mai mult decât atât, digitalizarea generează transparență în sectorul public din România, cu efecte benefice asupra activității tuturor instituțiilor.

Știm că digitalizarea costă! Însă, acum, cu ajutorul fondurilor disponibile prin PNRR și bugetul multianual al Uniunii Europene avem asigurate resursele financiare pentru informatizarea școlilor și universităților, a spitalelor, a administrațiilor locale, a instituțiilor care lucrează cu cetățenii. Mai mult decât atât, procesul de digitalizare este condus de un ministru care are o experiență foarte bogată în implementarea proiectelor europene și acest lucru ne dă speranțe că România digitală va deveni realitate în scurt timp.

Ioan BALAN, Deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *