Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, îi cere ministrului agriculturii, Petre Daea, măsuri prin care terenurile agricole din România să nu mai fie înstrăinate atât de ușor și atât de ieftin

Deputatul Balan a precizat că „Începând cu anul 2012, guvernele care s-au succedat la conducerea României au făcut nenumărate declarații ”patriotice” potrivit cărora vor lua acele măsuri prin care terenurile agricole din România să nu mai fie înstrăinate atât de ușor și atât de ieftin, mai ales către cetățeni nerezidenți în România. Mai mult decât atât, prin Legea nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, statului român i s-a acordat dreptul de preemptor în situația în care un teren este supus vânzării: Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.”

Având în vedere că au trecut deja 5 ani de la promulgarea acestei legi, Ioan Balan i-a solictat lui Petre Daea să precizeze care era în anul 2012 suprafața totală a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar.

De asemenea, deputatul sucevean a cerut date despre situaţia, la 1 aprilie 2019, referitoare la suprafața totală a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar.

În interpelarea sa, Ioan Balan a cerut să afle și ce măsuri concrete au fost implementate pentru a stimula cetățenii români să nu mai înstrăineze terenurile agricole, ci să le lucreze și să beneficieze de ele.

Please follow and like us:

One thought on “Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, îi cere ministrului agriculturii, Petre Daea, măsuri prin care terenurile agricole din România să nu mai fie înstrăinate atât de ușor și atât de ieftin

  • 9 aprilie 2019 la 14:05
    Legătură permanentă

    Carevasa zica mnealui, dep. Balan, nici n-a fost si nici n-a sustinut ca ar fi patriot si prin urmare, are dreptul legitim și moral sa traga la raspundere în numele patriotrismului pe cei care au permis instrainarea ieftina a pamantului. Ca si mnealui a permis, da daca n-a zis nici ca se opune si nici ca e patriot, asta se cheama ca e corect sa puna problema asa. Ca cu educația naționala, care tot așa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *