Mopan Suceava
Politica

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan:”România trebuie să-și renegocieze țintele ecologice asumate la Bruxelles!”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică în care arată că  România trebuie să-și renegocieze țintele ecologice asumate la Bruxelles.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul declarației prezentate de parlamentarul liberal sucevean.

 

Este regretabil faptul că unii oficiali români au angajat România în atingerea unor ținte ecologice extrem de înalte, care să fie îndeplinite într-un termen extrem de scurt. Nimeni nu poate contesta importanța reducerii poluării la nivel european și impactul pozitiv pe care l-ar avea un mediu curat asupra sănătății cetățenilor. Cu toate acestea, obiectivele asumate de Comisia Europeană sunt greu de atins chiar și de statele cel mai puternic dezvoltate din Uniunea Europeană.

Să reducem poluarea produsă de autovehicule este un obiectiv corect, însă greu de realizat pe termen scurt, în condițiile în care cea mai mare parte a românilor au venituri reduse și nu își pot permite mai mult de o mașină uzată, cumpărată de peste hotare la mâna a doua. Autoturismele puțin poluante sunt încă un vis pentru cea mai mare parte dintre noi, pentru că sunt încă extrem de scumpe.

Să reducem poluare apelor și solului este o țintă pe care ne-o dorim cu toții de foarte mulți ani, însă acest lucru nu va fi posibil până nu conectăm toate gospodăriile, în special din mediul rural, la rețelele de apă curentă și canalizare. Programul Anghel Saligny sau proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile ne vor ajuta în acest sens, însă numărul mare de gospodării fără acest tip de utilități ne arată că nu vom reuși într-un timp atât de scurt.

Să producem energie regenerabilă,  tot mai multă din ape curgătoare, vânt sau energie solară, este de asemenea benefic, însă acest lucru necesită investiții pe termen lung și susținere financiară la nivelul miliardelor de euro. Ori, renunțarea abruptă la energia produsă din cărbune fără să avem alte surse de producție nu poate decât să se vadă în facturi.

Nu în cele din urmă, cred că este o eroare destul de gravă angajamentul asumat de un fost ministru al fondurilor europene privind renunțarea la încălzirea locuințelor cu ajutorul lemnelor de foc, din anul 2023. Este o dovadă de necunoaștere a realității în care trăiesc milioane de români din mediul rural, care nu au o altă alternativă pe perioada anotimpului rece. PNL a demarat în anul 2020 cel mai amplu program de conectare a gospodăriilor la rețelele de gaze naturale, însă acest lucru nu se va face peste noapte, oricât de mult ne-am dori. În plus, pentru locuințele din zonele montane sau cele din mijlocul câmpiei, izolate de rețelele principale de gaze, nu rămâne altă soluție decât încălzirea tradițională, cu ajutorul lemnului de foc.

Este important ca în cel mai scurt timp după învestirea noului Guvern, să se demareze negocieri cu oficialii europeni pentru redefinirea țintelor și, mai ales, a termenelor privind atingerea obiectivelor ecologice asumate de România. De realizat le vom realiza pe toate, pentru că știm cu toții că sunt obiective corecte care ne vor crește standardul de viață însă nu în termenele nerealiste asumate în mod eronat în trecut. Este important ca această tranziție verde să fie în avantajul fiecărui român și fondurile utilizate să aducă un spor de bunăstare în casa fiecăruia.

Ioan BALAN, deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *