Mopan Suceava
Politica

Deputatul PNL Ioan Balan, către ministrul Agriculturii: care sunt măsurile de sprijin pentru crescătorii de animale – sectorul bovinelor

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Agriculturii, Petre Daea, cerându-i să prezinte măsurile  de sprijin pentru crescătorii de animale – sectorul bovinelor, pe care le are în vedere ministerul pe care îl conduce:

 

În contextul inflaționist actual, una dintre majorările cele mai abrupte ale prețurilor produselor alimentare a fost înregistrat în domeniul laptelui și al produselor lactate. Între cauzele principale ale creșterii prețurilor se află majorarea prețurilor energetice și creșterea puternică a prețurilor furajelor.

În acest sens, potrivit celor mai recente date furnizate de către Institutul Național de Statistică, efectivele de bovine la nivel național au scăzut cu 12.315 de capete, reprezentând -0,7%.  Din fericire, Regiunea de Nord-Est, care deține cel mai mare efectiv de bovine la nivel național, respectiv de 24,5%, a înregistrat o sensibilă creștere a efectivelor în primăvară, de 0,1 puncte procentuale. Cu toate acestea, urmărind evoluția nefavorabilă a importurilor de lapte brut, este evident că statul român trebuie să intervină de urgență pentru sprijinirea acestui sector. Având în vedere aspectele semnalate, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Ce măsuri imediate aveți în vedere să adoptați pentru a sprijini crescătorii de bovine din România să continue activitatea de creștere a animalelor și de producție a laptelui?
  • Ce măsuri aveți în vedere pentru a facilita colectarea laptelui și de la crescătorii mici de bovine, care dețin 3-5 capete și care nu au posibilitatea de a livra zilnic tot laptele produs către unitățile procesatoare din România?
  • Având în vedere faptul că fermierii livrează laptele produs la prețuri medii de cca. 2 lei, iar laptele procesat se vinde la consumatorul final cu prețuri de peste 8 lei, vă rog să precizați ce măsuri ați dispus pentru a corecta această deficiență a pieței?

Ioan BALAN, Deputat PNL

Parlamentarul sucevean a solicitat  formularea răspunsului în scris.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *