Deputatul PNL Ioan Balan către ministrul Agriculturii: pentru câte produse alimentare din Bucovina, atestate ca fiind tradiționale, s-a solicitat înscriere ca produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a transmis ministrului Agriculturii și dezvoltării Rurale, Adrian – Ionuț Chesnoiu o solicitare de informații cu privire la demersurile privind obținerea statutului de produs cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată pentru produse tradiționale din Bucovina:

Competiția puternică manifestată pe piața intracomunitară a determinat majoritatea statelor membre să-și înscrie unele produse recunoscute la nivel internațional în categoria produselor cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, în scopul protejării originalității și competitivității acelor produse. De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, numai 12 produse alimentare tradiționale românești au obținut acest statut: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, scrumbia de Dunăre etc.

Din fericire, țara noastră are potențialul de a se impune pe piața europeană, dar și pe piețele extra-comunitare, cu produse alimentare tradiționale de cea mai bună calitate. Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava erau recunoscute ca produse tradiționale peste o sută de produse alimentare, dintre care amintim: brânza de Horodniceni, cașcavalul de Izvorul Alb, brânza de burduf de Stănișoara, urda de Poiana Mărului, pastrama afumată de Bosanci etc.

Având încredere că veți revitaliza efortul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în a obține statutul de protecție pentru produsele românești, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Pentru câte produse alimentare din Bucovina, atestate de către Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale ca produse tradiționale, s-a solicitat înscriere la nivel european ca produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată? Dacă există asemenea solicitări, vă rog să prezentați care este stadiul fiecărei solicitări de înscriere.
  • Având în vedere faptul că înscrierea IGP sau DOC va proteja producătorii români tradiționali, vă rog să precizați câte asemenea înscrieri aveți ca obiectiv în mandatul dumneavoastră de ministru la nivel național și câte la nivelul județului Suceava?

Ioan BALAN, Deputat PNL

Parlamentarul liberal sucevean solicită formularea răspunsului în scris.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other