Deputatul PNL Ioan Balan cere ministrului Agriculturii să găsească soluții la creșterile excesive de prețuri pentru îngrășămintele chimice

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian – Ionuț Chesnoiu, cerându-i să arate care sunt soluțiile privitoare la creșterile excesive de prețuri pentru îngrășămintele chimice utilizate în producția agricolă în anul 2022.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul solicitării adresate pentru care parlamentarul liberal sucevean solicită răspuns în scris:

         

Creșterea fără precedent a prețurilor la produsele energetice a determinat, încă din cursul anului 2021, o creștere accelerată a prețurilor pentru îngrășămintele chimice utilizate de fermierii români în producția agricolă. Pentru anumite tipuri de îngrășăminte, prețul a crescut și de 3-4 ori, astfel încât unii fermieri vor fi nevoiți să nu le mai utilizeze (cu consecințe asupra cantităților de produse recoltate), iar cei care le vor utiliza vor fi nevoiți să vândă produsele cu prețuri mult superioare anului 2021. Mai mult decât atât, sistarea temporară a producției la combinatul Azomureș va genera, fără îndoială, o creștere suplimentară de prețuri ca urmare a asigurării îngrășămintelor pe calea importurilor. Pe termen scurt și mediu, atât fermierii, cât și consumatorii români vor resimți efectele negative ale creșterii de prețuri.

Având în vedere faptul că veniturile populației se află deja sub o presiune enormă din cauza prețurilor majorate la energie și o creștere suplimentară a prețului alimentelor nu este de dorit, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări: 

  • Ce măsuri urgente aveți în vedere să implementați pentru sprijinirea fermierilor români, astfel încât aceștia să poată să utilizeze în continuare în producția agricolă îngrășămintele chimice?
  • Vă rog să precizați care este impactul majorării prețurilor la energie asupra Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ceea ce privește costurile legate de pomparea apei pentru irigații.
  • Ce măsuri aveți în vedere să propuneți în Guvern în scopul susținerii industriei naționale care produce îngrășăminte chimice?

 Ioan BALAN, Deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *