Deputatul PNL Ioan Balan cere ministrului Agriculturii să lanseze  programe de finanțare pentru  capacități de depozitare ale produselor  agricole românești

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian – Ionuț Chesnoiu, cerându-i să arate ce programe de finanțare are în vedere pentru dezvoltarea de sisteme/infrastructuri pentru depozitarea produselor agricole românești.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul întrebării adresate de parlamentarul liberal sucevean la care Ioan Balan solicită răspuns în scris:

Susținerea sectorului de procesare a produselor alimentare românești prin intermediul măsurilor promovate de Guvernul României în cadrul pachetului ”Sprijin pentru România” este deosebit de bine apreciată la nivel național. Cu toate acestea, este deosebit de important ca pentru asigurarea unui lanț de valoare adăugată pe toată linia de producție (de la tarla, la consumator), să fie promovate cât mai urgent programe de finanțare pentru dezvoltarea capacităților de depozitare pentru produsele agricole ce vor fi recoltate în anii viitori. Depozitele moderne vor garanta faptul că procesatorii vor utiliza materii prime românești pe tot parcursul anului, nu numai în perioadele de strângere a recoltelor. Această măsură va asigura și șansa reechilibrării balanței comerciale a României.

Având în vedere oportunitățile istorice de finanțare din fonduri externe nerambursabile pe care le are țara noastră în următorii ani, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Ce măsuri aveți în vedere pentru a vă asigura că alocarea financiară de 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România nu va stimula importul unor materii prime, în detrimentul produselor românești?
  • Când intenționați să lansați programe de finanțare susținute din fonduri europene nerambursabile în scopul înființării sau dezvoltării de capacități de depozitare pentru produsele agricole românești?
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *