Deputatul PNL Ioan Balan cere Ministrului Agriculturii să prezinte Soluții privind compensarea unor costuri suplimentare suportate de fermierii români, ca efect al majorării prețului produselor energetice

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a adresat ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale o întrebare care vizează soluțiile identificate  privind compensarea unor costuri suplimentare suportate de fermierii români, ca efect al majorării prețului produselor energetice.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul întrebării formulate de parlamentarul liberal sucevean:

Majorarea semnificativă a tuturor prețurilor produselor energetice apasă tot mai puternic pe umerii fermierilor români. Astfel: prețul gazelor naturale se resimte într-o triplare a prețului la îngrășămintele chimice; majorarea cu peste 60% a prețului carburanților determină o creștere a costurilor pentru lucrările mecanizate și pentru transport; majorarea prețului energiei electrice generează o creștere a costurilor cu încălzirea și iluminatul unităților de producție, precum și a costurilor cu irigațiile pentru diferite culturi.

Chiar dacă legislația europeană nu ne permite acordarea de sprijin financiar care să fie asimilat ajutorului de stat, același drept comunitar, coroborat de noile reglementări ale Comisiei Europene în chestiunea majorărilor accelerate ale prețurilor produselor energetice, ne pot lasă, totuși, oportunitatea de a susține financiar, cu caracter temporar, acei consumatori afectați de această creștere de prețuri. În condițiile în care majorarea costurilor din sectorul agricol se va reflecta în prețul final majorat plătit de consumatori pentru produse alimentare, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări: 

  • Aveți în intenție să evaluați acordarea unor ajutoare financiare cu caracter temporar, pentru anul 2022, care să compenseze, cel puțin în parte majorarea semnificativă a costurilor produselor energetice?
  • În ce măsură Guvernul României poate să acorde o majorare temporară a nivelului subvenției în anul 2022, cu scopul protejării fermierilor români în fața creșterii excesive a costurilor?
  • Intenționați să demarați negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a obține autorizare pentru aplicarea unor măsuri temporare pentru protecția fermierilor români?

Ioan BALAN, deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *