Deputatul PNL Ioan Balan cere ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să prezinte stadiul proiectelor de investiții pentru transportul rutier din Moldova

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a transmis ministrului Transporturilor și Infrastructurii, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu o solicitare de informații cu privire stadiul marilor proiecte de investiții pentru transportul rutier din Moldova.

Prezentăm în continuare conținutul acestei solicitări, la care deputatul liberal sucevean așteaptă răspuns în scris:

 

România traversează cea mai bună perioadă pentru investiții, din punctul de vedere al oportunităților financiare reprezentate de fondurile europene nerambursabile disponibile în cadrul financiar multianual și în cadrul mecanismului european pentru redresare și reziliență. Este de apreciat efortul domniei voastre de a accelera implementarea tuturor proiectelor deja demarate în anii 2020-2021 și de a debloca unele proiecte foarte așteptate de români.

Așa cum foarte bine cunoașteți, Moldova a suferit și suferă puternic din punct de vedere economic, tocmai din cauza lipsei unei infrastructuri moderne și rapide de transport rutier. În anii trecuți au existat revolte, pe deplin justificate, ale cetățenilor români față de faptul că proiectele de autostrăzi au ocolit această provincie istorică a țării. Grație eforturilor din anii 2020-2021, proiectele autostrăzilor Moldovei au fost puse în mișcare, iar așteptările românilor față de aceste proiecte sunt uriașe.

Având în vedere faptul că inclusiv CNAIR s-a angajat să acorde o importanță deosebită proiectelor de investiții în autostrăzile Moldovei, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Care este stadiul de realizare pentru proiectul Autostrada A7 – Ploiești-Suceava-Siret? Solicit informații cu privire la fiecare tronson: stadiul, valoarea, termen de execuție și termen de punere în circulație estimat.
  • Care este stadiul de realizare pentru proiectul Autostrada A8 – Târgu Neamț-Iași-Ungheni? Solicit informații cu privire la fiecare tronson: stadiul, valoarea, termen de execuție și termen de punere în circulație estimat.
  • Care este stadiul de realizare pentru proiectul Autostrada A8 secțiunea Brașov-Bacău? Solicit informații cu privire la fiecare tronson: stadiul, valoarea, termen de execuție și termen de punere în circulație estimat.
  • Care este stadiul de realizare pentru proiectul Autostrăzii Nordului-Satu Mare-Suceava-Stânca? Solicit informații cu privire la fiecare tronson: stadiul, valoarea, termen de execuție și termen de punere în circulație estimat.
  • Vă rog să precizați dacă în ultimele luni au apărut blocaje în implementarea acestor proiecte și care este originea lor. Vă rog, de asemenea, să precizați dacă dinamica prețurilor materialelor de construcții influențează în mod negativ aceste proiecte esențiale pentru milioane de români din Moldova.

 Ioan BALAN, Deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *