Deputatul PNL Ioan Balan: Dacă vom continua să investim în educație în mod real, și prin programul ”masă la școală”, vom realiza un obiectiv național esențial, ca toți copiii să meargă la școală

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a prezentat o declarație în Camera Deputaților în care își manifestă aprecierea pentru faptul că la nivel de guvern  s-a luat decizia de a crește numărul școlilor care vor intra în programul ”masă la școală”, inițiativă legislativă promovată de parlamentarul sucevean încă din anul 2013:

Chiar dacă România a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare economică semnificativă, mult prea mulți copii sunt încă lipsiți de dreptul constituțional la educație, nu pentru că nu vor să meargă la școală, ci pentru că nu pot. Cel mai important factor care îi ține departe de școală este reprezentat de starea materială a familiilor din care provin, de distanța prea mare față de unitățile de învățământ, de lipsa unor politici publice care să-i ajute să meargă zilnic la școală.

În anul 2013, împreună cu mai mulți colegi deputați, am inițiat o propunere legislativă prin care propuneam finanțarea programului „masă la școală” pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial. Chiar dacă era evidentă necesitatea acestui program, propunerea legislativă a fost tergiversată, amânată sau considerată mult prea puțin importantă de unii decidenți.

Mai târziu, la presiunea PNL, programul a fost demarat sub forma unui program pilot pentru 50 de școli, și, în anul 2020, a fost extins de Guvernul PNL până la 150 de școli. Numai în anul școlar care abia s-a încheiat, au beneficiat 68.000 de elevi și preșcolari. Programul a fost un succes, demonstrând că este un instrument util pentru reducerea abandonului școlar, pentru eliminarea excluziunii sociale și pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Am aflat cu deosebită satisfacție că, începând cu anul școlar următor,  Guvernul condus de Nicolae Ciucă va dubla numărul de unități de învățământ în care se va acorda masă la școală, la un număr de 300 de școli și grădinițe, bugetul alocat fiind de aproape 355 de milioane de lei.

Îmi exprim speranța că, la nivelul județului Suceava, atât autoritățile administrației publice locale, cât și conducerile unităților de învățământ vor depune toate diligențele pentru ca tot mai multe unități de învățământ să participe în acest program. Pentru copiii suceveni, în special pentru cei din mediul rural, acest program va fi de un real folos. Cred cu putere că dacă vom continua să investim în educație, în mod real, așa cum face Guvernul Ciucă prin programul ”masă la școală”, ne vom realiza un obiectiv național esențial, ca toți copiii să meargă la școală.

Ioan BALAN,  Deputat PNL

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.