Deputatul PNL Ioan Balan, întrebare către ministrul Mediului: Ce programe de finanțare europene vor putea fi accesat de administrațiile publice locale, pentru producerea de energie verde?

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a transmis o întrebare Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS, care vizează axele de finanțare din fonduri europene nerambursabile, accesibile pentru autoritățile publice locale, pentru producția de energie verde:

 

Criza energetică profundă pe care o traversează Europa ne demonstrează că țara noastră trebuie să implementeze, cât mai urgent, măsuri privind creșterea producției interne de energie din resurse regenerabile și pentru diminuarea consumului, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private.

România dispune de resurse naturale din abundență care pot susține producția verde de energie pe termen lung, însă operaționalizarea marilor capacități necesită un timp mai îndelungat de implementare. Din fericire, tehnologia actuală permite operaționalizarea rapidă de structuri micro de producție (hidro, fotovoltaic, eolian) care pot susține atât consumul privat al gospodăriilor, cât și consumul administrațiilor publice locale (iluminat public stradal, energie necesară pentru unitățile de învățământ, sanitare, de asistență socială sau unități de cult).

Având în vedere volumul important de finanțări europene nerambursabile de care va dispune România în perioada următoare, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări: 

  • În condițiile în care Programul național de iluminat public a fost de un interes deosebit pentru administrațiile publice locale, fondurile alocate fiind epuizate rapid în anul 2021, vă rog să precizați dacă și când intenționați să reluați acest program în anul 2022 și ce buget intenționați să alocați?
  • Ce programe de finanțare vor fi disponibile pentru administrațiile publice locale în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie electrică, pentru a reduce costurile de la bugetele administrațiilor publice locale?
  • Ce programe de finanțare din fonduri europene vor fi accesibile pentru gospodării în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie, pentru autoconsum?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Ioan Balan, deputat PNL

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.