Mopan Suceava
Politica

Deputatul PNL Ioan Balan, întrebare către ministrul Sănătății privind măsurile pentru asigurarea tratamentului pacienților cu boli cronice și pentru dezvoltarea programelor naționale de depistare precoce a bolilor

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a adresat o întrebare ministrului Sănătății Ioana Mihăilă în care cere să fie făcute publice măsurile  pentru asigurarea tratamentului pacienților cu boli cronice și pentru dezvoltarea programelor naționale de depistare precoce a bolilor, după 1 iunie.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul întrebării la care parlamentarul liberal sucevean solicită răspuns în scris:

Pandemia Covid-19 a produs foarte multă suferință în rândul a mii de familii din România. Prin eforturile Guvernului, România a devenit un model de gestionare a crizei sanitare și a campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, transformarea unor unități sanitare în unități suport-Covid, precum și măsurile restrictive impuse în toate unitățile sanitare au generat un acces mult mai restrâns al pacienților cu diferite afecțiuni cronice, inclusiv oncologice, la monitorizare și tratament. De asemenea, în multe unități sanitare se resimte constat o lipsă de medicamente esențiale tratării bolilor cronice. Mai mult decât atât, programele naționale de depistare a bolilor au înregistrat un nivel foarte scăzut pe perioada pandemiei.

În consecință, după eliminarea unor restricții, începând cu data de 1 iunie 2021, este ușor de anticipat că foarte mulți pacienți vor fi interesați să apeleze la serviciile unităților medicale, fie pentru monitorizare și tratament, fie pentru operații chirurgicale de urgență. În acest context, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

  • Ce măsuri aveți în vedere pentru a asigura în cel mai scurt timp accesul bolnavilor la medicamentele esențiale, ale căror stocuri se epuizeză mult prea frecvent?
  • Ce măsuri organizatorice intenționați să puneți în practică, astfel încât, după următoarea etapă de ridicare a restricțiilor, unitățile medicale să ofere în mod optim acces la tratament pacienților?
  • Având în vedere că prevenția este mult mai bună decât tratarea bolilor, vă rog să îmi prezentați o situație cu programele naționale de depistare precoce a bolilor (screening) pe care doriți să le dezvoltați și finanțați în a doua parte a anul 2021 și în anul 2022.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *