Deputatul PNL Ioan Balan, întrebare către ministrul Transporturilor: Care sunt  măsurile pentru stimularea utilizării materialelor de construcții produse în România pentru realizarea obiectivelor de investiții

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan  s-a adresat  ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu,  cerându-i să arate care sunt  măsurile pentru stimularea utilizării materialelor de construcții produse în România pentru realizarea obiectivelor de investiții.

Prezentăm în cele ce urmează întrebarea transmisă de parlamentarul liberal sucevean la care așteaptă răspuns în scris.

 

Vă fac cunoscut faptul că, în ciuda problemelor deosebit complexe la care trebuie să facă față România, Guvernul reușește să accelereze și să intensifice investițiile în infrastructura de transporturi din țara noastră. Dacă ritmul investițional din prima parte a anului se va menține, există toate premisele ca în anul 2022 să înregistrăm cel mai mare volum de investiții publice din ultimele trei decenii.

În ciuda acestor aspecte favorabile, informațiile furnizate periodic de către Institutul Național de Statistică ne arată că efortul investițional susținut de țara noastră nu are un impact pozitiv asupra dezechilibrelor externe, ci, dimpotrivă, agravează deficitul balanței comerciale, în condițiile în care constructorii care realizează mare parte din investițiile publice  apelează la materiale de construcții din afara frontierelor, mai competitive poate prin preț, dar nu mai competitive prin calitate. Consider că zecile de miliarde de lei pe care România le alocă anual pentru realizarea de autostrăzi, căi ferate, poduri și alte elemente de infrastructură, ar trebui să stimuleze în egală măsură dezvoltarea agenților economici români. În acest sens, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Ce măsuri aveți în vedere, astfel încât să stimulați constructorii care câștigă lucrările publice să utilizeze prioritare materii prime și materiale fabricate în România?
  • Ce măsuri intenționați să aplicați astfel încât materialele utilizate pentru realizarea marilor obiective de investiții (autostrăzi, drumuri expres, căi ferate) să respecte standardele de calitate, astfel încât durata de viață a investițiilor să fie maximizată?

Ioan BALAN, Deputat PNL

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.