Deputatul PSD Mirela Adomnicăi: Ministerul Energiei poate interveni pentru ca Hidroelectrica SA și Nuclearelectrica SA, companii de stat, care produc energie ieftină, să vină cu prețuri mai reduse

Deputatul PSD de Suceava Mirela Elena Adomnicăi a transmis un avertisment privind consecințele creșterii prețurilor la energie, care vor afecta grav companiile  energointensive și în continuare pe angajații acestora care sunt în pericol de a-și pierde locul de muncă. Parlamentarul social democrat sucevean arată și care sunt propunerile PSD pentru prevenirea sau limitarea acestor consecințe economice dramatice:

„Efectele creșterii prețurilor la energie nu se limitează doar la creșterea facturilor. Așa cum am arătat în declarația politică susținută astăzi la Tribuna Parlamentului, se scumpesc materiile prime, cresc exponențial costurile producției industriale și se intră într-o spirală economică descendentă foarte periculoasă. Companiile energointensive riscă să dea faliment sau, în cel mai bun caz, să-și suspende activitatea, ceea ce înseamnă șomaj, presiune pe bugetul social și mai puține venituri la bugetul de stat, deci mai puțini bani de investiții și de reforme. Fiecare zi cu inflație și prețuri la energie ridicate produce pierderi masive în economie. Decizia e la nivelul Ministerul Energiei și a premierului” a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a arătat că PSD a propus soluții cum ar fi reglementarea și întoarcerea la prețurile dinaintea liberalizării și realizarea de investiții în noi capacități de producție, respectiv finalizarea hidrocentralelor care zac abandonate, Răstolița din județul Mureș, Bumbești și Dumitra din județul Gorj. PSD a fost inițiatorul pachetului de măsuri pe termen scurt pe care Guvernul le-a implementat la începutul acestui an pentru compensarea facturilor populației și a întreprinderilor mici și mijlocii. PSD a venit și vine de fiecare dată cu soluții, dar, în acest caz, redactarea actelor normative trebuie să vină de Ministerul Energiei care gestionează acest domeniu de activitate.

„Putem discuta de soluțiile scăderii unor taxe, cum s-a propus la un moment și cum am propus chiar noi, cei de la PSD, în urmă cu câteva săptămâni, de a avea o cotă de TVA de 5% la facturile de la energie. Dar cred că în afară de aceste soluții care acționează asupra efectelor inflației, e foarte important să intervenim în primul rând asupra cauzelor. Avem două companii de stat, Hidroelectrica SA și Nuclearelectrica SA, care produc energie ieftină. Ministerul Energiei are peste 80% din activele acestor două companii. Companiile de stat din sectorul energetic au în mod cert un rol esențial în siguranța națională și în asigurarea echilibrului economic și social. Iar Ministerul Energiei poate interveni, prin reprezentanții săi din consiliile de administrație, pentru a determina aceste companii să vină cu prețuri mai reduse, cu o marjă de profit mai mică, dar care să ofere oxigen economiei naționale și competitivitate pe plan extern” a transmis deputatul PSD de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *