Deputatul PSD Mirela Adomnicăi, participantă la Conferința internațională “Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei – provocări actuale”, la Chișinău

Deputatul PSD de Suceava Mirela Elena Adomnicăi a participat zilele trecute, la Chișinău, la cea de-a doua ediție a  Conferinței internaționale “Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei – provocări actuale”.

Într-un mesaj transmis pe internet, deputatul social democrat sucevean a arătat că 74% dintre români consideră că tot mai mulți dintre noi vor fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră, odată cu creșterea prețurilor, se arată într-un recent sondaj IRES. Majoritatea celor care au răspuns sunt de părere că va crește traficul cu lemn tăiat ilegal (85%) și țigări de contrabandă (81%).

”În condițiile în care suntem județul cu cea mai mare suprafață împădurită din România și avem la Siret punct de trecere a frontierei cu Ucraina, am acceptat cu interes invitația de a participa la sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, la Conferința internațională “Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei – provocări actuale”.

Am fost și la prima ediție, în 2022, care a avut loc pe 21 februarie, la București. Câteva zile mai târziu, avea să izbucnească războiul din Ucraina.

Sincer, nu mă gândeam că va continua acest proiect ambițios al celor de la Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul”, pe care i-am cunoscut încă de pe vremea când eram prefect.

M-am bucurat să aflu că proiectul merge mai departe, mai ales în contextul noilor provocări regionale: noul statut al Republicii Moldova de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, războiul din Ucraina, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Conferința de zilele trecute de la Chișinău, la care au participat reprezentanți de instituții publice, ai ambasadelor, ai societății civile, parlamentari, oameni de afaceri, membri din conducerea structurilor poliției de frontieră și ai administrațiilor vamale din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia și Polonia, s-a dovedit a fi una extrem de constructivă.

S-au stabilit măsuri și modalități concrete de colaborare, plecând de la măsuri legislative, la dotarea și utilizare echipamentelor de ultimă generație și până la acțiuni de informare a populației cu privire la efectele negative ale consumului de mărfuri contrafăcute.

Următoarea conferință se dorește a fi în 2024, în Ucraina.

Sper că pe timp de pace!”, a transmis deputatul PSD de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *