Deputatul Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher: Cât de fragile sunt drepturile minorităţilor în secolul XXI. Cazul liderului polonezilor din Belarus

Într-o declaraţie politică susţinută miercuri, 31 martie 2021, deputatul  Uniunii polonezilor din România, Ghervazen Longher, a punctat despre cât de fragile sunt drepturile minorităţilor în secolul XXI, luând drept exemplu cazul liderului polonezilor din Belarus.

În după-amiaza zilei de marţi, 23 martie a acestui an, Andżelika Borys, preşedinte al Uniunii Polonezilor din Belarus (ZPB), a fost arestată de către autorităţile din Belarus sub pretextul organizării a unui târg tradiţional polonez în cinstea Sfântului Cazimir.

Ziua următoare, pe 24 martie, în urma unui proces rapid, aceasta a fost condamnată la 15 zile de arestare.

Această conduită a autorităţilor din Belarus este caracteristică persecuţiei politice şi este contrară angajamentelor asumate de Belarus în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

Conform art. 1 al Convenţiei – cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, adoptată în Viena la 9 octombrie 1993, „scopul principal al convenţiei este acela de a specifica că protecţia minorităţilor naţionale, care formează o parte integrantă a protecţiei drepturilor omului, nu intră în domeniul rezervat al statelor. Precizarea că această protecţie face parte integrantă din protecţia internaţională a drepturilor omului nu conferă în nici un fel vreo competenţă de interpretare a prezentei convenţii-cadru organelor instituite prin C.E.D.O.

Articolul se referă la protecţia minorităţilor naţionale ca atare şi la drepturile şi libertăţile persoanelor aparţinând unor astfel de minorităţi”.

Preşedintele Uniunii Polonezilor din Belarus – Andżelika Borys – este un lider foarte respectat al polonezilor ce trăiesc în această ţară. Recent realeasă pentru un nou mandat, este cunoscută datorită contribuţiei ei active şi a curajului manifestat în faţa autorităţilor belaruse în menţinerea culturii, tradiţiilor şi a limbii poloneze.

„Suntem împotriva acestor abuzuri şi împotriva arestării şi condamnării Andżelikăi Borys şi facem apel la autorităţile bieloruse pentru eliberarea ei imediată.” – a menţionat deputatul Ghervazen Longher.

Arestarea Andzelikăi Borys echivalează cu eliminarea polonezităţii şi nu afectează numai relaţiile bune a Belarusiei cu Polonia, ci afectează şi multiculturalitatea tradiţională din Belarus.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *