Deschiderea centrelor de vaccinare anticovid din municipiul Suceava, întârziată și pentru că nu sunt medici, cadre medicale și registratori doritori să lucreze în acestea. Apel al primarului Ion Lungu

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă online, dificultățile cu care se confruntă în ceea ce privește deschiderea centrelor de vaccinare anti-covid din municipiul reședință de județ. Cea mai mare problemă o reprezintă faptul că nu sunt doritori, nici din rândul medicilor, nici din rândul cadrelor medicale și nici pentru activitatea de registratori care ar urma să se desfășoare în cele 5 centre de vaccinare din municipiu.

”O altă problemă legată de coronavirus este semnarea contractelor de prestări servicii cu cadrele medicale și registratorii pentru cele 5 centre pe care primăria vrea să le deschidă în municipiul Suceava pentru vaccinare. Din păcate, avem o mare problemă: nu sunt doritori. Noi am avut discuții la DSP, ne-am adresat Colegiului Medicilor, am avut discuții cu președinta Asociației Medicilor de Familie. Ne-ar trebui o structură de minim 10 medici, 20 de asistenți și 10 registratori la centrele pe care vrem să le deschidem în municipiul Suceava.

Din păcate, până acum sunt doar 3 medici doritori și nu avem echipaj complet să deschidem măcar un centru de vaccinare. Noi vrem să deschidem măcar două centre, la Colegiul Ștefan cel Mare și la Școala generală nr. 11 din cartierul Burdujeni. discutat și cu DSP aceste lucruri. Nici un medic nu vrea să fie medic coordonator.

Principalul motiv: nu au indemnizație suplimentară, toți medicii sunt plătiți la fel. Din punctul lor de vedere, medicul coordonator, care are cea mai mare responsabilitate la centrul de vaccinare, ar trebui să aibă indemnizație suplimentară. Sunt plătiți, precum se știe, cu 90 de lei pe oră medicii, 40 de lei pe oră asistenții medicali și 20 de lei pe oră registratorii.

 Fac un apel de suflet la cadrele medicale, la medicii din municipiul Suceava disponibili, fie medici de familie, medici pensionari, medici din policlinici private, care doresc, fiind  o chestiune de responsabilitate civică. Nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare. Sunt aceste sincope cu aprovizionarea dozelor de vaccin dar aceasta va intra în normalitate, spune Guvernul și vor fi funcționale toate centrele din municipiul Suceava. Avem nevoie de cadre medicale, în special de medici.

Primăria municipiului Suceava vrea să  fie o campanie de vaccinare reușită, să imunizăm cât mai mulți oameni din orașul nostru. Noi am pătimit cel mai mult cu acest coronavirus,  de aceea, în această etapă trebuie să face tot ce putem să vaccinăm cât mai mulți suceveni.

Sunt mulți doritori, mulți oameni mă contactează pe mine spunând că vor să se vaccineze și întreabă cum să procedeze. Procedurile sunt cele știute, de pe platformele de vaccinare, eu neavând nicio posibilitate de influență și nici o putere.

Dragi medici din municipiul Suceava, vă respect, am fost alături de dumneavoastră  în aceste perioade grele de pandemie, de carantină, vă rog să dați dovadă de solidaritate și vă rog să ne contactați la primărie, la Direcția de asistență Socială, să putem semna aceste contracte de prestări servicii, să putem completa schemele în centrele de vaccinare, în mod special cu medici coordonatori.

Sper ca apelul meu să aibă efect și să reușim în perioada următoare să completăm aceste scheme, să le trimitem la direcția de Sănătate Publică. Cei de acolo spun că au creat și ei o platformă pe care au pus-o la dispoziția medicilor, a cadrelor medicale dar din păcate nu este foarte multă lume doritoare.

 A fost un an greu, am discutat cu medicii de familie, sunt și ei obosiți, s-au sacrificat în această perioadă, dar totuși trebuie să facem acest efort pentru ca această campanie de vaccinare să fie o reușită în orașul nostru”, a transmis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *