Desemnare de îndată a unui operator pentru Depozitul de deșeuri de la Moara, proiect de hotărâre în ședința CJ. Favoriți: asocierea FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC care a obținut, la primul calcul după licitația din 2017, cel mai bun punctaj

Consiliul Județean Suceava urmează să voteze în ședința de joi, 28 februarie a.c., un proiect de hotărâre privind adoptarea unei soluții temporare de delegare a operării activității de administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Moara, limitată în timp până la finalizarea procedurilor competitive.

Concret, este vorba despre delegarea serviciului de operare a depozitului de deșeuri de la Vorncieni – Moara către licitatorul cel mai bine plasat după licitația ce s-a desfășurat la începutul toamnei anului 2017, și care, la un an și jumătate de la eveniment, încă nu a fost adjudecată definitiv, din cauza sumedeniilor de contestații și reclamații reciproce în instanțele de judecată și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

S-a ajuns astfel într-o situație aparent fără ieșire, depozitul ecologic de la Moara fiind bun de pus în funcțiune, rampele de gunoi provizorii din județ fiind arhipline, riscul de sancțiuni noi din partea Uniunii Europene fiind iminent iar firmele care au fost invitate să liciteze pentru statutul de operator la groapa mare de gunoi de la Vorniceni – Moara se luptă în tribunale, contestându-se una pe cealaltă și blocând astfel urnirea din loc a investiției făcute cu bani europeni.

A venit, acum o săptămână, rezolvarea din partea Instituției Prefectului. Într-o conferință de presă, s-a dezvăluit că există un memorandum semnat cu Uniunea europeană încă de acum doi ani din primăvara anului 2017, care permite, în astfel de situații de blocaj, ca serviciile de operare a unui depozit ecologic să fie atribuite participantului la licitație care are cea mai bună ofertă. Acest memorandum expiră pe 31 martie 2019. Este de mirare că responsabilii pentru buna gestionare a deșeurilor din județul nostru nu au aflat ori nu s-au gândit la acest memorandum decât cu o lună înainte de expirarea termenului de valabilitate al acestuia.

Ar fi simplu și în acest fel, pe ultima sută de metri, dacă s-ar rezolva problema depozitării deșeurilor în groapa de gunoi de la Moara, începând de luna viitoare, înainte de epuizarea memorandumului. Dar totul tine de votul consilierilor județeni de joi, 28 februarie.

Doar că, din materialele supuse analizei deliberativului județean, reținem că în cazul eșuării procedurii de negociere se vor transmite invitații de participare operatorilor economici declarați admisibili, în ordinea descrescătoare  a clasamentului  rezultat din aplicarea criteriului de atribuire utilizat în cadrul procedurii de atribuire a gestiunii Depozitului de deșeuri de la Moara.  Astfel încât ar putea să se iște noi conflicte între participanții la licitația de acum un an și jumătate, bătălia urmând să se mute pe holurile Consiliului Județean.

Durata contractului de servicii încheiat în urma procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare va fi pe o perioadă determinată, de la data încheierii acestuia și până la începerea operării efective a ofertantului desemnat câștigător  prin procedura de licitație deschisă organizată la începutul toamnei anului 2017.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că au fost primite de la APM, Garda de Mediu mai multe adrese prin care se solicită Consiliului Județean deschiderea depozitului de deșeuri de la Moara, întrucât depozitele temporare preiau deșeuri peste capacitatea autorizată de APM.

Mai mult, depozitului temporar de la Ipotești, care deservește municipiul Suceava dar și localități din preajmă, precum Salcea, Ipotești, Bosanci, Pătrăuți, Adâncata, etc.,  i s-a suspendat dreptul de depozitare a deșeurilor pentru o perioadă limitată.

”În orice moment se poate emite o hotărâre de anulare a autorizațiilor de mediu pentru depozitarea temporară a deșeurilor. Anularea autorizațiilor poate fi făcută de APM la înștiințarea Gărzii de Mediu, ceea ce înseamnă închiderea efectivă a depozitului de la Ipotești”. Acesta este, conform declarației vicepreședintelui CJ Viorel Seredenciuc, rațiunea pentru care acest proiect de hotărâre de Consiliu Județean trebuie votat joi.

Dacă lucrurile vor merge  ”ca pe roate”,  preluarea activității de gestionare provizorie a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Moara, până la finalizarea licitației de acum un an și jumătate va fi asumată de asocierea de firme FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC, toate din județul  Suceava care a obținut, la primul calcul după licitația din 2017, cel mai bun punctaj.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *