Despre cum a ajuns Suceava un oraș mai obscur decât o scară de bloc. Cum va deschide porțile frumoasa Bucovină oaspeților post-pandemici

Un prieten de pe facebook,  om  din Suceava, pe care îl cunosc și căruia îi port respect și în viața reală, a transmis într-un comentariu la unul dintre articolele publicate de Suceava smartpress, o nedumerire  dublată și de o greu disimulată amărăciune. Până mai ieri, Suceava era egal Bucovina, una dintre cele mai minunate colțuri de rai ale scumpei noastre patrii, lăudată pe toate canalele și din toate pozițiile. Totul s-a întors brusc cu 180 de grade în optica majorității  celor din afara județului, după ce s-a aflat despre grozăviile de la Spitalul Județean.

De atunci Suceava a devenit pata neagră sau  mă rog, pata roșie de pe harta României bântuite de coronavirus iar din această enclavă de-acum carantinată nu mai pot fi acceptate în robusta, incisiva și atotștiutoarea  Mass Media națională,  decât știri dezastruoase,  care nu fac decât să izoleze de la o zi la alta tot mai mult restul țării de suceveni dar și invers, pe suceveni de restul țării.

Iată constatările și întrebările pe care și le-a pus și  pe care le-a transmis mai departe acest om din Suceava, și care, trebuie să o recunoaștem, stau pe buzele multora dintre noi:

”Publicați zilnic printre altele și numărul de vindecări  la Spitalul din Suceava (acum sunt peste 350) . În raportările naționale nu apare niciodată vreo vindecare la Suceava.  Am văzut ieri niște raportări în care erau trecute informații din 6 orașe (ultimul Tg.Mures cu 78 ) și nimic de la Suceava. De ce de noi se spune doar  că s-au mai adăugat încă “x” la îmbolnăviri și decese și tot se adună acolo dar nimic despre vreo vindecare în Suceava? M-am adresat  pe această chestiune și la cei cu raportarea națională și cei de acolo au  considerat că nu este relevantă întrebarea mea. Le-am spus că ni se face foarte rău cu această atitudine nouă, celor din Suceava, aceste raportări centrale nu ne dau nici o speranță. De ce de la Suceava sunt transmise numai știri alarmante și nimic bun?”

Am constatat, ca cei mai mulți dintre noi, urmărind informațiile furnizate de presa centrală  pe toate canalele: presă scrisă, presă online, televiziuni, că  o știre pozitivă despre Suceava nu se înscrie în politica editorială a colegilor jurnaliști din afara județului nostru, cu atât mai puțin în cea din redacțiile bucureștene. Asta pentru că, trebuie să acceptăm, consumatorii de presă națională nu au alte așteptări decât la vești rele din acest colț al țării.

Citez un comentariu la un articol publicat de Hotnews, entitate cu totul respectabilă și cu cel mai mare procent de încredere în rândul publicațiilor online din România, la un articol despre un amărât din Suceava care a furat un dozator de dezinfectant de pe o scară de bloc și a fost filmat: ”Se fură miliarde în țara asta… dar un recipient cu dezinfectant  pe o scară de bloc obscură într-un oraș și mai obscur…. ” etc. Nu consider importantă în discursul acelui comentator chestiunea cu ”se fură miliarde”, un clișeu vechi  care acoperă o crudă realitate. Ce m-a frapat este cum vede autorul acestui comentariu apreciat cu plusuri de către mai stilații consumatori de știri marca Hotnews, locul acesta în care trăim, gândind sintagma:  ”o scară de bloc obscură într-un oraș și mai obscur”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *