Detalii privind explozia de gaz de pe conducta care alimentează Rădăuțiul: gazele rămase pe țeavă au produs evenimentul care a băgat în spital doi sudori

IPJ Suceava a oferit astăzi amănunte privind explozia produsă aseară pe magistrala de gaz metan care alimentează municipiul Rădăuți și alte locații din zonă.

Potrivit comunicatului de presă, la  16.12.2020, ora 18.11, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată prin 112 de un  reprezentant al firmei de gaze S.C. Rafles Energy S.R.L. București, cu privire la faptul că la conducta principală de distribuire a gazului metan s-a produs o explozie, urmare a căreia a rezultat vătămarea corporală a două persoane.

Polițiștii au fost puși la curent cu  faptul că în ziua de 16.12.2020, la conducta de distribuție gaz metan, s-a executat lucrarea de extragere a gazului de pe conductă, cu scopul de a fi modificată traiectoria. De această lucrare s-a ocupat firma S.C. Corsem S.R.L Suceava, beneficiar fiind firma S.C. Rafles Energy S.R.L. București. În jurul orei 18.00, Mihăiță G. și Ioan P. efectuau sudura conductei, iar la un moment dat s-a produs o explozie, probabil din cauza acumulării de gaze, cei doi fiind răniți.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți, echipaje de prim ajutor.

În comunicatul IPJ  se arată că în dimineața de 16.12.2020 au fost luate măsuri de siguranță pentru efectuarea de lucrări în condiții sigure la modificarea traseului conductei de gaze aparținând  S.C. Rafles Energy S.R.L. București (respectiv secționarea, golirea și aerisirea conductei de gaze).

În ziua de 16.12.2020, muncitorii SC CORSEM IMPEX SRL Gura Humorului, societate ce efectua lucrarea de modificare a conductei, se aflau în groapa de poziție realizată  în vederea ajustării dimensiunilor cuponului de conductă pentru reîntregirea conductei de gaz, groapă identificată în imediata apropiere a Centurii municipiului Rădăuți, la 150 metri de sensul giratoriu ce face descărcarea traficului greu spre DN 17A și DJ178B.

După ce a fost îndepărtată o secțiune de circa 2 metri din conducta susmenționată, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei. În momentul în care muncitorul Ion P., de 47 ani, din comuna Belcești, județul Iași, s-a apropiat din nou cu sursa de foc (aparatul de sudat) de unul din capetele conductei, a avut loc o deflagrație  datorată acumulărilor de gaze provenite din emanații din interiorul conductei și atât Ion P. cât și muncitorul Mihăiță G., de 46 ani, din comuna Belcești, județul Iași, au fost  proiectați la o distanță de 3-4 metri de capătul conductei, aceștia suferind vătămări corporale.

Întrucât la fața locului nu este posibil accesul autoturismelor, cei doi muncitori au fost transportați cu un excavator până la drumul de acces unde au fost preluați de echipajele  Serviciului de Ambulanță.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți, echipaje de prim ajutor.

Ion P. a fost transportat la Spitalul municipal Rădăuți de unde a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Suceava unde i s-a stabilit următorul diagnostic: ”politraumatism prin explozie, accident de muncă; arsură gr.II-IV, abdomen inferior, coapse aproximativ 15-20%”.

Mihăiță G.  fost transportat la spitalul municipal Rădăuți unde i s-a stabilit diagnosticul: ”plagă picior drept”.

Inspectoratul pentru protecţia muncii din cadrul ITM Suceava a fost anunţat telefonic de producerea evenimentului de către Costel U., administrator al SC Corsem Impex SRL Gura Humorului.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” și „distrugerea”.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *