Dezastrul urbanistic de la Piața Mică din Rădăuți. Construcții fără autorizație ridicate de afaceristul Vasile Flutur, tolerate de primărie

Cetățenii din municipiul Rădăuți care locuiesc în blocurile din zona ”Piața Mică”, sunt nemulțumiți de faptul că, sub geamurile lor, un întreprinzător local pe nume Vasile Flutur, fost valutist, face legea în materie de urbanism. Vorba celebră a lui Rockefeller, aplicabilă și afaceristului Flutur de la Rădăuți: întrebați-mă orice, dar nu despre cum am câștigat primul milion de dolari. Nu știm dacă fostul valutist Flutur a ajuns la capitalul de un milion de dolari, dar cu certitudine, a devenit proprietar peste niște parcele de teren din zona cu pricina și a început să construiască fără a cere nimănui aprobarea, pentru că, deh, este vorba despre ”republica” Rădăuți, unde cei care au ” mintea brici”, se descurcă, iar ”sărakii”, trebuie să tacă și să înghită (citate din postări ale ”jmecherilor” locali).

Iar când primăria Rădăuți,  obedientă cu afaceriștii municipali și interesată să îi protejeze pe aceștia, în detrimentul oamenilor de rând – cei care sunt aburiți odată la patru ani să vină la vot și să-l aleagă pe cel care le va purta de grijă – este luată la întrebări,  răspunsurile oferite sunt în zeflemea, citindu-se printre rândurile acestora disprețul față de problemele pe care cetățenii le-au ridicat.

Revenind la subiect, pe scurt: Vasile Flutur, în calitatea sa de patron al SC ”Piața Mică” SRL a început de câțiva ani să construiască pe terenul pe care l-a obținut cumva în proprietate, în mijlocul cartierului, peste niște garaje, o serie de extinderi bizare. Unii spun că ar fi vrut să facă acolo o sală de nunți, alții că ar fi vorba despre un restaurant, încă nu este clar ce fel de edificiu și-a propus patronul Flutur să înalțe sub geamurile oamenilor.

Cert este că, fără niciun fel de aprobare de la primărie, întreprizătorul s-a apucat de construcție încă de prin 2019, poate chiar mai dinainte. Locuitorii din zonă s-au adresat primăriei,  reclamând deranjul și oferind fotografii convingătoare de la fața locului,  unde șantierul patronului Flutur avansa de la o zi la alta, obturând lumina zilei pentru tot mai multe apartamente. În plângerile lor, cetățenii de la Piața Mică a municipiului Rădăuți au invocat și faptul că aceste construcții vor împiedica accesul pompierilor în caz de, Doamne ferește, izbucnirea unui incendiu.

Pe data de 7 februarie a acestui an, în cele din urmă, un inspector al primăriei ajunge la fața locului și întocmește un proces verbal de contravenție pe numele firmei SC ”Piața Mică” SRL administrată de Vasile Flutur, care nu a cadadicsit să fie prezent la inspecția făcută de amploaiatul executivului local.

Acesta a constatat că ”beneficiarul (Cui? N.r.: beneficiarul amenzii, beneficiarul inspecției, beneficiarul favorurilor? Greu de priceput) a executat lucrări de construire a unui spațiu comercial prin supraetajarea unor garaje existente cu structură metalică, zidărie etaj parțial, faptă ce se sancționează conform Legii 50/1991”. Conform acelei legi, pentru construcții fără autorizație, Vasile Flutur și firma lui au primit amendă de 10.000 de lei, de la direcția Arhitect șef al primăriei Rădăuți, condusă de ing. Florin Paul Pînzaru. S-a fixat și un termen de intrare în legalitate, ziua de 1.04.2022.

Desigur, pentru a nu atinge prea tare buzunarul patronului contravenient, cei 10.000 de lei s-au transformat într-o insignifiantă amendă de 500 de lei.

A  trecut luna aprilie, a trecut vara, a venit toamna iar locuitorii din zona Piața Mică a municipiului Rădăuți, nu au văzut nicio schimbare în peisajul de sub geamurile lor. În sensul dorit de ei: acel construcții ilegale să fie dărâmate și în acest fel colțul de cartier să își redobândească liniștea.

Ajungând petițiile acelor oameni și la cotidianul online Suceava smartpress, am decis să facem lumină.

Persoana în măsură să răspundă la doleanțele cetățenilor, primarul Bogdan Loghin, a fost de acord să clarifice situația, cerând ca mai întâi să primească o scrisoare în acest sens din partea ziarului. Pe la jumătatea săptămânii trecute, imediat după conversația telefonică, i-am transmis o solicitare de informații, destul de devreme.

Solicitarea a fost înregistrată la secretariatul primăriei rădăuțene abia a doua zi. A treia zi nu s-a întâmplat nimic și nici în zilele următoare, din motive de week-end. Am sunat astăzi, marți, 13 spetembrie pe primarul Bogdan Loghin, care nu a răspuns la telefon. I-am transmis un mesaj în care i-am reamintit că tocmai dumnealui se lăuda cu o săptămână în urmă cu operativitatea de la primăria Rădăuți. A răspuns că a semnat răspunsul care este ”pe circuit”. În această după amiază chiar am primit răspunsul la întrebările formulate.

Din păcate, acesta nu are darul de a mulțumi pe locuitorii din acel colț al Rădăuțiului. Pentru simplul fapt că, suntem informați, urmare a unei cereri din 12 aprilie a.c., SC ”Piața Mică SRL” a obținut de la primăria Rădăuți certificatul de urbanism pentru ”Construire spațiu comercial P+1E”.

Și ca să-i învețe minte pe oamenii care l-au reclamat, Vasile Flutur s-a adresat încă odată prietenilor de la primărie și a obținut încă un certificat de urbanism, în luna august a acestui an, pentru alte construcții, pe o parcelă de 25 de metri pătrați pe care o deține în zonă.

Ca atare, SC Piața Mică SRL a depus pe data de 2 septembrie a.c. o cerere pentru autorizație de construire, care momentan i-a fost returnată, ca fiind incompletă.

Fotografiile făcute la fața locului sunt elocvente, la fel și documentele care s-au întocmit de primărie, în acest caz, pe care le publicăm.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *