Evenimente

Dezveliri de plăci memoriale, mesaje care să marcheze centenarul Unirii Bucovinei cu Țara, astăzi, în Palatul Administrativ

Astăzi, la ora 12.00, în holul mare al Palatului Administrativ Suceava, s-a desfășurat o ceremonie de marcare a împlinirii a 100 de ani de când brigada de soldați români, conduși de generalul Iacob Zadik a trecut granița din Regat în Bucovina, această acțiune militară fiind prima de importanță certă pentru susținerea politicienilor bucovineni care votaseră, cu doar cîteva zile înainte, unirea Bucoviniei cu România.
A fost dezvelită, cu acest prilej, o placă memorială, de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, care să marcheze Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara. O placă asemănătoare a fost dezvelită și în biroul președintelui Consiliului Județean, de la primul etaj al clădirii.
Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a rememorat lucrurile petrecute acum un veac, prin intervenția regimentelor conduse de generalul român Iacob Zadik din ziua de 6 noiembrie 1918, care au contribuit într-un mod decisiv prin intervenția promptă la unirea Bucovinei cu România, pe 28 noiembrie 2018.
La această convocare de rememorare istorică au fost prezenți, direct sau prin reprezentanți, cele mai multe structuri deconcentrate ale Guvernului, instituții județene, direcții cu responsabilități din Consiliul Județean, comandanți sau reprezentanți ai unităților militare care își desfășoară activitatea în județ, etc, care au primit în cadru festiv, ulterior, medalia ”Meritul Bucovinei” iar o parte dintre cei nominalizați și o placă de marmură care să fie prinsă pe zidul clădirii unde aceste structuri își desfășoară activitatea, pentru a comemora actul istoric de acum 100 de ani.
Prezentăm mai jos cuvântările rostite cu acest prilej de președintele CJ Gheorghe Flutur, directorul Muzeului Bucovinei Constantin Emil Ursu și subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava:

”Am ales această zi de luni, 5 noiembrie, să vă invit la sediul Palatului Palatului Administrativ, fostă primărie a Sucevei, cu 100 de ani în urmă, pentru a scrie o pagină de istorie, cei care viața ne-a hărăzit să conducem instituții publice în județul Suceava, după un secol. Vom dezveli o placă comemorativă pentru a marca momentul din 6 noiembrie 1918 când Armata Română, condusă de generalul Iacob Zadik a intrat în Suceava. Am ales 5 noiembrie pentru că în această dată se primea ordinul de intrare a Armatei Române în Bucovina la solicitarea Consiliului Național Român de la Cernăuți. Începând cu 6 noiembrie 1918, Armata Română intra în Suceava, pe data de 7 noiembrie pleca spre Câmpulung – Vatra Dornei mai apoi la Rădăuți, Siret și Poposea în 11 noiebrie 1918 la Cernăuți, chemată de Consiliul Național al Bucovinei. Pentru că avem obligația de a comemora aceste evenimente după 100 de ani, vreau să mulțumesc celor care au venit să marcheze acest eveniment”.

Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei:

”În data de 5 noiembrie 1918, sub ordinele generalului Iacob Zadik, intrau regimentele 16, 39 și 27 infanterie, precum și toți grănicerii și jandarmii ce se aflau dispuși pe granița bucovineană. În zorii zilei de 6 noiembrire, maiorul român Anton Ionescu, în fruntea unei companii de grăniceri intra în Suceava. Directorul Emil Ursu a citit în cadrul festiv, texte din rapoartele vremii, privind acest demers fără precedent al Armatei Române care a intrat în Bucovina pentru a sprijini unirea deja declarată a acestei provincii cu regatul România, producînd, cum era de așteptat,îndeajuns de multă confuzie, jandarmii austrieci rămânănd oarecum singuri să apere rămășițele imperiului iar prin sate și prin orașe nu au lipsit indivizi care s-au dedat la jafurilor, profitând de momentul istoric confuz. Dar Armata Română a reparat situația iar soldații români au resimțit patriotismul, intonând în marș cântecul ”Pe-al nostru steag e scris unire”, imn simbolic, spunea atunci ofițerul român care a consemnat evenimentul, dar și profetic, pentru că ultimele versuri spuneau ”Scumpa noastră Românie/Etern, etern va dăinui!”. (Melodia acestui vechi cântec patriotic românesc, compusă de compozitorul bucovinean Ciprian Porumbescu, este acum coloana sonoră a imnului național al Albaniei, n.r.)

Silvia Boliacu, subprefect al Județului Suceava:

”Astăzi comemorăm pe cei care acum 100 de ani au realizat un vis aproape imposibil, Unirea mare a României.Istoria spune că atunci țara era bântuită de războaie și epidemii, o parte din teritorii erau ocupate de armatele străine și eram departe de aliații noștri. Toate acestea nu au fost un impediment pentru a se realiza Unirea, Voința și forța tuturor celor care au dorit ca acest deziderat să se realizeze, a fost cea care a dat rezultate. După 1918, România s-a repoziționat în Europa. Aveam un loc fruntaș privind suprafața, populația și capacitatea industrială. Astăzi suntem un strat cu drepturi depline în Uniunea Europeană, alături de celelalte 27 de state, ne bucurăm de drepturile și libertățile oferite de Uniune. Cei care au realizat, acum 100 de ani această unire, oameni politici, gânditori, militari, cetățeni simpli, nu ne-au lăsat un cadou. Noi toți trebuie să facem ceva pentru sporirea avuției naționale, a avuției comune. La mulți ani România! La mulți ani Bucovina!”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *