Din nou la școală

Este foarte greu, dacă nu cumva imposibil, să redai tot ceea ce ai văzut într-un ceas sau două, fără să repeți povestea de cu un an înainte, cu deschiderea noului an școlar. În municipiul Suceava, primarul Ion Lungu a avut un program greu de respectat pe ore și pe minute. Vremea a  ținut însă cu organizatorii iar vizitele șefului administrației publice municipale sucevene s-au putut desfășura, conform planului publicat cu o zi înainte.

O mică tristețe a venit de la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat”, cunoscut ca ”Liceul Industrial nr. 2”, de pe Calea Unirii, de lângă Inspectoratul Școlar Județean, care funcționează, precum se știe, într-un fost internat al liceului.

Nu este vina inspectorilor generali și nici a Primăriei municipiului Suceava. Nu este vina nimănui de fapt. Există o șansă ca o clădire sau  două din vechile internate să fie reabilitate, pentru dezvoltarea Colegiului ”Petru Mușat”. La o licitație anterioară nu a venit însă nici un ofertant. Firmele de construcție din județul Suceava, cu permisiunea dumneavoastră, nu mai consideră că ofertele publice pentru modernizarea școlilor ar putea fi interesante. Sunt interesante licitațiile pentru șosele, străzi de orice fel, pentru de acolo vin banii. Să refaci o clădire înseamnă, presupunem, bătaie de cap, meseriași care nu mai  există pe piața românească fiindcă au plecat în diaspora, sumedenie de avize și autorizații de construire, hotărâri dezbătute luni întregi în consiliul local, etc.

În altă ordine de idei:  

Câteva sute de copii, boboci sau  veterani ai campusului Colegiului ”Petru Mușat” din Suceava, s-au bucurat de vremea frumoasă. Părinții lor au ascultat vorbele dascălilor precum și pe cele ale părintelui creștin ortodox care a oferit bune pilde de înțelepciune din evanghelii.

Ca de fiecare dată, elevii ”veterani”, după un scurt stagiu probabil la crâșma de peste drum, au neglijat și au trimis în derizoriu cuvintele preotului și pe cele ale directorului instituției de învățământ.

Dar pentru că este începutul unui nou an de școală, trebuie să ne bucurăm pentru toți, copii, părinți și dascăli deopotrivă fiindcă numai ei știu ce simțăminte se amestecă în sufletul lor într-o astfel de zi  minunată.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *