Din Turnul Unirii 16 clopote vor cânta ”Deșteaptă-te Române” și ”Hai să dăm mână cu mână”. Sunetele se vor auzi de la Biserica monument din spatele Palatului Justiției

Pe un forum de conversații local au fost postate câteva fotografii pentru care ar fi fost nevoie de o legendă. Câțiva stâlpi din beton înconjurați de schele,  ridicați lângă o biserică din centrul Sucevei păreau a construi nedumeriri. De fapt, acolo, în spatele clădirii Palatului Justiției, fostă cazarmă, ulterior închisoare comunistă prin anii 50-60, au suferit oameni mulți. Parte din ei au murit.

S-a pornit construcția, acum mai bine de două decenii, la inițiativa regretatului doctor Dragoș Corlățean  a unui ansamblu monumental conceput de arhitectul Doru Olaș. ”Dirigintele de șantier” a devenit  repede, preotul Viorel Vârlan. Au făcut împreună treabă bună și au crezut că alături, în anul centenar, vor putea ridica o a doua construcție importantă pentru complex, un turn care să se cheme ”Turnul Unirii”, care să găzduiască jos o capelă și un lumânărar unde oricine trece prin preajmă  va putea pune o lumânare pentru martiri, pentru eroi, pentru cei plecați dintre noi.

S-a discutat mult despre rolul noii construcții de lângă biserica monument și am acceptat că cel mai simplu este, ca sucevean fiind, să mergem direct la sursă și să ne lămurim  direct din vocea preotului Viorel Vârlan (astăzi e ziua lui de naștere, apropo):

 ”Suntem la o treime din totalul acestei investiții. S-a ridicat în partea de jos o mică capelă și lumânărarul care sunt configurate tocmai pentru a se aprinde lumânări pentru foștii deținuți politici, pentru eroii neamului precum și pentru oricine vrea să aprindă o lumânare în cadrul  bisericii.

Dar și o capelă în care să ne rugăm, să ne reculegem nu neapărat în momentele de sărbătoare religioasă ci și a sărbătorilor civile. Cum sunt sărbătorile închinate foștilor deținuți politici, eroilor neamului.

Atunci se va face slujbă nu în biserică, ci în această capelă care va avea deasupra acest Turn al Unirii. S-au ridicat coloanele, urmează să se facă alte lucrări de structură și după aceea finisajele, care sunt foarte multe. Urmează a se ridica încă două structuri pe înălțime și după aceea acoperișul. Sus vor fi clopotele bisericii, trei în total.

Avem intenția ca în viitor să facem și un carillon – suită de clopote care, 16 la număr  și care la anumite ore să intoneze armonii patriotice precum imnul național ”Deșteaptă-te Române” și imnul unirii  ”Hai să dăm mână cu mână”,  pentru ca să ne aducă aminte că aici, în acest loc, au murit oameni nevinovați și că aici s-a păstrat demnitatea și credința în Dumnezeu iar oamenii care au trecut pe aici, peste o mie de deținuți politici, au fost încarcerați, au suferit  iar mulți dintre ei au murit în preajma acestui lăcaș de cult. Pentru ei și pentru familiile lor, s-a construit și se construiește acest ansamblu arhitectural  ” In Memoriam” cu această frumoasă biserică, cu statuia martirilor Brâncoveni și cu acest Turn al Unirii, care să ne amintească faptul că la 100 de ani, noi cei care trăim acest  eveniment prin acest demers al nostru, încercăm să rememorăm memoria colectivă și să o păstrăm pentru generațiile care vor veni, pentru ca să insuflăm dragostea de neam de patrie, pentru toți cei care au murit jertfindu-se și care mai înainte au trăit pentru Biserică, pentru neam și pentru tot ceea ce am reprezentat noi ca neam și ca popor, în Europa”, a transmis preotul Viorel Vârlan.

Apelul de acum 150 de ani, ”dați un leu pentru Ateneu”, este apreciat de către părintele Viorel Vârlan la justa lui valoare: ”Ateneul Român este simbolul culturii noastre dar și al mândriei noastre. Dacă oamenii participă și se identifică cu un monument, dacă acel monument este legat de un eveniment și dacă ei apreciază că se pot identifica, gândindu-se că: aici am pus și eu un leu din partea mea, din partea familiei mele, pentru construirea unui monument dedicat eroilor neamului.

Fiecare poate să dea un leu, dacă dorește să îl ofere, poate veni la biserică. Pentru cel care dorește să ofere mai mult este un cont în bancă, de acolo banii vor fi direcționați pentru a acoperi cheltuielile care nu sunt nu sunt puține, chiar importante pentru ridicarea edificiului. Cine va dori , poate veni  la noi pentru a primi chitanță pentru efortul material făcut iar noi îi vom pomeni în rugăciuni la Sfintele noastre Slujbe.  Dar ceea ce este mai important, Dumnezeu care le vede pe toate îi va binecuvânta”, a transmis părintele Viorel Vârlan.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *