DIRECȚIA SILVICA SUCEAVA DEMONTEAZĂ DECLARAȚIILE DEPUTATULUI CĂTĂLIN NECHIFOR CU PRIVIRE LA ELIMINAREA DE PE LISTA UNESCO A CODRILOR SECULARI DE LA SLĂTIOARA

Referitor la afirmațiile domnului deputat Nechifor Cătălin, făcute într-o conferință de presă, cu privire la riscul ca Rezervația Codrul Secular Slătioara să ,,piardă” clasificarea de monument UNESCO, Direcția Silvica Suceava aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

• Rezervația Codrul Secular Slătioara a primit statutul de monument UNESCO în anul 2017. În prezent prin acțiunile și activitățile specifice, Direcția Silvică Suceava îndeplinește toate condițiile asumate pentru ca această rezervație să fie inclusă și menținută în lista monumentelor naturale UNESCO. Acest fapt a fost confirmat și la ultimul seminar internațional – Managementul Siturilor Patrimoniului Mondial desfășurat la Viena și Klagenfurt în perioada 24-26 iulie 2018.
În poziția adoptată la această conferință de delegații Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva și ai Direcției Silvice Suceava, s-au prezentat demersurile făcute până în prezent în vederea conservării biodiversității acestei rezervații și măsurile stabilite prin planul de management existent, aprobat de Ministerul Mediului. Aceste acțiuni și planuri au fost aprobate și apreciate în unanimitate.

• Printr-o administrare durabilă, specifică acestei categorii de păduri (T1-păduri cu funcții speciale pentru ocrotirea naturii), Direcția Silvică Suceava menține, prin acțiunile sale, apartenența Codrului Secular Slătioara la categoria monumentelor naturale UNESCO.

• Pentru liniștea domnului deputat Nechifor Cătălin dorim să-l asigurăm că tot corpul silvic cu atribuții aferente, de la Direcția Silvică Suceava (corp silvic pe care domnia sa îl cunoaște foarte bine), își îndeplinește sarcinile ce îi revin în vederea conservării acestui sit natural. În context, poate că nu e lipsit de interes să amintim domnului deputat Cătălin Nichifor – ca și altor persoane devenite brusc, conjunctural și interesat îngrijorate de soarta pădurii sucevene – un adevăr istoric incontestabil: codrii seculari de la Slătioara și Giumalău, ca și alte areale forestiere reprezentative pentru Bucovina sunt rodul preocupării, grijii și luptei unor generații succesive de silvicultori, începând de acum aproape un secol. Acești înaintași, demni de respectul și prețuirea noastră au fost cei care au salvat aceste nestemate ale naturii de presiunile intereselor bănești meschine, inflamate de politicianismul și demagogia specifice, la noi, oricărei perioade de tranziție. Actuala generație de slujitori suceveni ai pădurii nu face decât să apere și să conserve această prețioasă moștenire, motiv suficient pentru a-i comunica domnului deputat că orice temeri ale domniei sale în privința modului de gestionare a pădurilor județului sunt nefundamentate și greșite, ca să nu spunem rău-voitoare.
• Menționăm că începând cu anul 2017 Direcția Silvica Suceava a demarat proiectarea unui canton silvic, la intrarea în rezervație, care să funcționeze și ca punct de informare a vizitatorilor.

• Desigur, salutăm orice inițiativă și sprijin venite din partea factorului politic ori administrativ, în sensul popularizării, cunoașterii și vizitării acestor rezervații, inclusiv prin accesibilizarea lor prin căi rutiere frecventabile, atribut care, conform legii, depășește domeniul nostru de competență.

• În ceea ce privește afirmația referitoare la ,,defrișări”, îi amintim domnului deputat că are obligația legală (dar și morală) să aducă de urgență la cunoștință, concret, date si fapte, atât Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva cât și organelor abilitate.

• Reiterăm speranța că în discursul, în dialogul despre pădure și gospodărirea sa (unul benefic în esență), fiecare parte implicată va rămâne la instrumentele și în limitele competenței sale, într-un salutar spirit de modestie, decență și bun simț.

Please follow and like us:

One thought on “DIRECȚIA SILVICA SUCEAVA DEMONTEAZĂ DECLARAȚIILE DEPUTATULUI CĂTĂLIN NECHIFOR CU PRIVIRE LA ELIMINAREA DE PE LISTA UNESCO A CODRILOR SECULARI DE LA SLĂTIOARA

  • 8 august 2018 la 15:50
    Permalink

    Un comunicat de presa ar trebui semnat de cineva, cred eu. Ca sa fie al institutiei, parca este prea subiectiv

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *