Dispută în coaliție pe tema veniturilor magistraților. Senatorul PSD Ioan Stan: PSD nu va susține inițiativa ministrului Justiției prin care se dorește creșterea cu 30% atât a salariilor cât și a pensiilor speciale ale magistraților

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a transmis un comunicat de presă în care arată că formațiunea politică pe care o reprezintîă în Parlament, aflată acum în postura de partener la guvernarea țării, nu va susține creșterea cu 30% a salariilor magistraților, inițiativă promovată de ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu:

 

PSD consideră ca inoportună și nu va susține inițiativa ministrului Justiției  prin care se dorește creșterea cu 30% atât a salariilor cât și a pensiilor speciale ale magistraților, în condițiile în care majoritatea copleșitoare a pensionarilor au beneficiat de o majorare de numai 10%, la începutul acestui an. Printre altele, trebuie să ținem cont că  populația – cu venituri mult mai mici decât ale magistraților – este afectată serios de majorarea generală a prețurilor, cauzată de scumpirea brutală a electricității, gazelor și combustibililor.

Drept urmare, considerăm că PNL este dator să explice românilor dublul său limbaj, în sensul că în timp ce președintele PNL, Florin Cîțu, clamează anularea pensiilor speciale, ministrul Justiției, susținut de același partid, nu doar că le menține dar le și crește. Asta în ciuda faptului că însăși guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă a adoptat, prin ordonanță de urgență, înghețarea tuturor pensiile speciale pentru anul 2022.

În acest context este cu atât mai surprinzătoarea decizia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care printr-un ordin de ministru, propune  majorarea cu 30% a valorii sectoriale de referință pentru calculul salariilor magistraților, ceea ce conduce și la creștere puternică a pensiilor speciale ale acestora.

Potrivit legii, „pensia de serviciu este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcție”. Iar o creștere din luna februarie cu 30% a valorii sectoriale de referință de la 465 de lei (în prezent) la 605 lei, determină o majorare proporțională și a pensiilor speciale.

Subliniem că PSD a fost mereu preocupat de drepturile magistraților și a luptat întotdeauna pentru apărarea libertății acestora în fața unor abuzuri grosolane. În același timp, însă, PSD înțelege să respecte și să aplice strict programul pentru care a intrat la guvernare. Iar acest program, votat de Parlament, nu prevede, indiferent de justificările conjuncturale ale ministrului Justiției, o asemenea creștere a pensiilor speciale.

Senator, Ioan Stan

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.